El nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia d'Althaia, finalista en un prestigiós premi de disseny

El projecte de disseny de les noves instal·lacions, que firma Rai Pinto Studio i Arauna Studio, recull les aportacions de professionals i usuaris

Hospital de dia d'oncologia d'Althaia
Hospital de dia d'oncologia d'Althaia | Althaia
Redacció
29 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:24h
El projecte de disseny del nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia ha estat seleccionat com a finalista en els premis Best of Year que anualment organitza la prestigiosa revista d'EUA Interior Design Magazine. Es tracta d'un guardó d'àmbit internacional que reconeix els millors projectes de disseny de l'any. Independentment del veredicte final i tenint en compte que s'han presentat en els premis més de 2.000 projectes d'arreu del món amb pressupostos de molta més envergadura econòmica que el d'Althaia, ser finalista és un gran èxit i un reconeixement al procés que s'ha dut a terme per fer realitat el nou equipament, que ha comptat amb la implicació d'usuaris, professionals, empreses, entitats i ciutadania del territori.

El projecte de disseny del nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia, que està en funcionament des de la primavera del 2018, és obra de Rai Pinto Studio i Arauna Studio. Amb les noves instal·lacions, dissenyades amb la participació de professionals i usuaris, la qualitat de l'atenció al pacient oncològic ha fet un important pas endavant. El nou equipament compta amb espais humanitzats que busquen crear un entorn amable i acollidor que repercuteixi positivament en la tasca dels professionals i en el benestar del pacient, ja que en la recuperació d'un càncer, el factor emocional juga un paper fonamental.

A l'hora de concebre com havia de ser l'interior d'aquest espai, des d'Althaia es va proposar a l'equip d'interioristes i dissenyadors recollir l'experiència dels pacients, preguntant-los com se sentien durant els tractaments i què trobaven a faltar. L'objectiu era que l'espai respongués a les necessitats que plantejaven els usuaris. Aquesta era la primera vegada que els equips de Rai Pinto Studio i Arauna Studio treballaven amb aquesta metodologia participativa liderada des d'Althaia.

Els dissenyadors van saber copsar i donar resposta amb èxit a allò que pacients i professionals van expressar. Per això, bona part d'aquestes aportacions són avui una realitat. Per exemple, les noves instal·lacions incorporen vistes a l'entorn, molta llum natural, el dibuix de la silueta de les muntanyes que envolten l'hospital en els taulells i els colors de la posta de sol a les parets. Tot això millora l'estada dels pacients i afavoreix la interacció entre ells, que poden sentir-se més acompanyats o, en canvi, poden gaudir de més intimitat si ho prefereixen o necessiten.

En paral·lel, es van incorporar al projecte les aportacions fetes pels professionals de la institució, que van traslladar les seves necessitats i propostes per tal d'adequar el disseny a la funcionalitat de l'espai. 

Una part important d'aquest Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia s'ha finançat gràcies a la campanya de participació i mecenatge Posem-hi el cor, que ha comptat amb l'esforç i la col·laboració dels professionals de la institució, pacients, donants anònims, empreses i entitats del territori que han organitzat tot tipus d'activitats i esdeveniments per contribuir a recaptar fons. 

El veredicte dels premis Best of Year es donarà a conèixer el pròxim 6 de desembre en una cerimònia que se celebrarà a Nova York i que reunirà dissenyadors, arquitectes i fabricants d'arreu del món. L'Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia d'Althaia és finalista en la categoria Small Health + Wellness.

Humanització d'espais

La humanització dels espais s'ha convertit en una peça clau en els projectes de renovació o de noves instal·lacions de la Fundació Althaia ja que hi ha evidència científica que els espais humanitzats contribueixen favorablement a la recuperació dels malalts. Per això, a l'hora de projectar aquests espais s'implica els professionals, pacients i familiars perquè participin en la definició de les característiques que han de tenir a partir de la seva pròpia experiència. 

Exemple d'això són les noves instal·lacions del servei de Nefrologia i la Unitat de Diàlisi i les de la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental Infanto-juvenil, que es va posar en funcionament ara fa un any. En ambdós casos, s'han seguit els criteris d'humanització que s'estan implementant a la institució per tal d'afavorir una millor resposta de les persones que han d'afrontar un problema de salut. 

Actualment, seguint aquesta mateixa línia, es treballa en un nou projecte per la millora de l'atenció infantojuvenil a Althaia que hauria de comportar la humanització de totes les àrees pediàtriques per tal que els infants visquin la seva estada a l'hospital com una experiència de curiositat i coneixement i no els quedi un record negatiu. Per fer-ho realitat, s'ha posat en marxa una nova campanya de mecenatge i caldrà el suport i la col·laboració de tothom per fer-ho realitat.