El govern de Sant Joan de Vilatorrada torna a triar Ciutadans per aprovar els pressupostos

ERC, JxCat i Compromís s'aixequen del ple perquè Alternativa i el PSC fan el gest d'aprofitar la baixa de Pesarrodona per capgirar la majoria

Regidors de Compromís i d'ERC s'aixequen del ple de Sant Joan
Regidors de Compromís i d'ERC s'aixequen del ple de Sant Joan | EC
28 de novembre del 2019
Actualitzat el 29 de novembre a les 15:58h
El govern de Sant Joan de Vilatorrada, format per Alternativa i el PSC, sembla que ha triat quin serà el seu soci per donar-los suport extern en les qüestions delicades del municipi. Per segona vegada les dues formacions de govern han aconseguit tirar un punt gràcies a l'abstenció de Ciutadans. Primer va ser cartipàs i dedicacions i aquest dijous els pressupostos.

La mateixa jugada i la mateixa emprenyada que en el ple extraordinari de cartipàs: el govern es presentava en un ple que l'absència de regidors de l'oposició girava la majoria i donava un suport a Alternativa i al PSC que no havien donat les urnes del mes de maig. En aquesta ocasió la renúncia del republicà Jordi Pesarrodona no s'havia pogut cobrir amb Emma Cachón perquè la Junta Electoral havia estat lenta a tramitar el canvi, entre d'altres coses perquè havia sol·licitat que els traduïssin la documentació al castellà.

Amb l'absència d'un regidor de l'oposició, les forces entre govern i oposició s'equilibraven, però en cas d'empat, el vot de l'alcalde era decisiu. ERC, JxCat i Compromís li havien demanat que "per no alterar les majories sorgides de les urnes" fes que algun regidor seu s'abstingués, però com que no ho ha acceptat, els regidors d'aquestes tres formacions s'han aixecat del ple, que han seguit des del públic.

En el fons, era tota una discussió estèril ja que, com en el ple de cartipàs, el govern havia pactat l'abstenció de Ciutadans, en aquest cas, tal i com ha afirmat la regidora, perquè li havien deixat "triar els llums de Nadal".

El regidor de Compromís, Albert Marañón no se'n sabia avenir. "Vostè em va assegurar a un 99,5% que farien que un dels seus regidors s'abstingués a fi que nosaltres ens asseguéssim a negociar amb vostès", li ha retret. "Una altra vegada digui'm qui controla aquest 0,5% restant que ja negociaré amb ell", ha conclòs. Marañón, que ha assegurat que estaven disposats a negociar el pressupost i a abstenir-se, demanava millores en serveis socials, polítiques d'habitatge i inversió en infraestructures d'educació.

"El govern de Sant Joan ha triat negociar amb Ciutadans abans de fer-ho amb un partit d'esquerres com Compromís", s'ha lamentat.

Pressupost de mínims

El pressupost municipal de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada serà d'un total de 9.661.000,00 euros i el del Patronat d'1.435.000,00 euros. En paraules de l'alcalde, Jordi Solernou, es tracta d'un pressupost "de mínims", amb l'objectiu de garantir el finançament dels serveis i equipaments públics actuals, mentre que es treballa en atraure nova inversió empresarial al municipi que permeti desenvolupar el pressupost dels anys vinents.

És el primer pressupost que s'aprova des del de l'any 2017.