«Els assassins van ser els primers que em van donar suport en el corredor de la mort»

Joaquín José Martínez, que va ser condemnat a mort als EUA i després absolt, ha explicat la seva experiència a Manresa convidat per Sant'Egidio

Joaquín José Martínez amb el regidor Jamaa Mbarki
Joaquín José Martínez amb el regidor Jamaa Mbarki | Pere Fontanals
27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:58h
Joaquín José Martínez, l'hispà que va ser condemnat a mort a l'estat de Florida dels EUA, acusat de l'assassinat d'un home i una dona, que va passar tres anys al corredor de la mort i que finalment va ser indultat ha estat aquest dimecres a Manresa per explicar la seva experiència convidat per la comunitat de Sant'Egidio.

Ho ha fet per partida doble, primer al col·legi la Salle entre alumnes de 4rt d'ESO i Batxillerat i després a la Casa de la Pau, la seu de la comunitat de Sant'Egidio a Manresa. Les xerrades s'engloben en els actes que Sant'Egidio organitza cada any contra la pena de mort a finals de novembre o primers de desembre.

El regidor de Nova Ciutadania i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Jamaa Mbarki, ha donat la benvinguda a Joaquín José Martínez. Martínez ha explicat al centenar de persones que omplien la Casa de la Pau la seva experiència durant tot el llarg procés i les vivències que n'ha extret. "Jo, als 24 anys, era estúpid i arrogant, era un mal pare i un mal espòs, de família aposentada i defensor de la pensa de mort", ha explicat. En un judici en el que, segons ha afirmat, "no hi havia cap prova contra mi, només la declaració de la meva exdona i unes gravacions que no s'entenien", va ser condemnat a mort.

"Al corredor de la mort vaig deixar de creure en Déu i els amics que havia tingut fins llavors no em van venir a veure mai a la presó", ha explicat. "Els assassins que tenia a les cel·les del costat van ser els primers que em van donar suport al corredor de la mort" i això li va començar a fer modular la seva opinió sobre la pena capital. Tots ells, els altres dotze companys que va tenir al corredor de la mort -els pavellons són de tretze cel·les- "han estat executats, tots ells són morts i només jo m'he salvat com a cas excepcional".

Gràcies a la campanya mundial que van impulsar, sobretot, els seus pares, van aconseguir una revisió del judici que va acabar absolent-lo, i des de llavors ha atès qualsevol invitació a fer xerrades per explicar la seva experiència.

En el marc de la celebració de la Jornada Ciutats per la vida-Ciutats contra la pena de mort, el proper dissabte l'Ajuntament de Manresa il·luminarà la façana de l'edifici consistorial adherint-se a les més de dues mil ciutats que aquell dia il·luminen un monument com a gest de rebuig de la pena capital.