La història recent de l'orgue a Montserrat composta per antics escolans, recollida en un CD

"Nova et Vetera. Antologia organística de compositors Antics Escolans de Montserrat (s. XIX a XXI)" és un treball enregistrat per Vicenç Prunés

Caràtula del CD
Caràtula del CD | Montserrat
Redacció
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:05h
Nova et Vetera. Antologia organística de compositors Antics Escolans de Montserrat (s. XIX a XXI) és un treball inèdit que recull el període més recent de la història de l'orgue a Montserrat, promogut per l'Associació Unió d'Antics Escolans de Montserrat amb l'objectiu de difondre la part més contemporània del patrimoni organístic d'arrel montserratina, que no tenia fins ara cap referent discogràfic exclusiu.

Aquest CD, editat per Discos Abadia de Montserrat, conté 14 obres per a orgue compostes per antics escolans de Montserrat dels segles XIX, XX i XXI. Tots ells porten la música de Montserrat, el so intangible viscut a la basílica, cosida al seu ADN creatiu.

Cal remarcar la interrelació estreta que s'estableix entre els compositors del disc, segons la centenària concatenació que genera l'Escolania de Montserrat: condeixebles, mestres o alumnes; al capdavall tots comparteixen relacions de parentiu musical. Com una baula més, el propi intèrpret del disc ha estat en el seu dia deixeble d'alguns d'ells i mestre d'altres.

L'antologia arrenca a finals del segle XIX, amb la restauració i profunda reforma de l'Escolania per part del P. Manuel Guzmán, ressegueix tot el segle XX i acaba just als nostres dies. Si bé la producció per a orgue de l'Escola Montserratina dels segles XVII i XVIII ja és força documentada, la corresponent a l'Escolania moderna, llevat d'alguna peça que complementa antologies o discs amb un caràcter diferent, no estava enregistrada i agrupada en un disc.

El criteri de selecció de compositors i obres s'ha basat en l'interès musical, en la màxima diversitat estilística possible i en fer audible allò que era injustament desconegut. Al costat de compositors de renom, n'hi ha algun que fins i tot no té cap partitura en curs al país, i per això ha obligat a escorcollar indrets estrangers. Totes les peces contingudes al disc, excepte una, són primers enregistraments, que han anat a càrrec de Vicenç Prunés.

Els compositors de les obres incloses en aquest CD són: Anselm Barba, Robert Goberna, Àngel Rodamilans, Josep Maria Padró, Ireneu Segarra, Gregori Estrada, Francesc Civil, Jaume Padrós, Odiló Planàs i els contemporanis Bernat Vivancos i Pol Requesens.