La nova residència d'avis de Manresa se situarà al Xup i tindrà 90 places, 60 de les quals públiques

L'Ajuntament vol que el centre esdevingui un equipament "innovador, pioner i obert al barri"

Representants de l'Ajuntament i d'entitats al lloc on es farà la residència
Representants de l'Ajuntament i d'entitats al lloc on es farà la residència | AjM
Redacció
22 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:25h
L'Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest divendres que la nova residència municipal per a gent gran s'ubicarà al barri del Xup. En concret, en una finca situada al carrer Pare Ignasi Puig, just davant de l'Institut Sis i l'escola Muntanya del Drac. L'equipament tindrà 90 places, 60 de les quals seran públiques, d'acord amb el conveni que es preveu signar amb la Generalitat. La intenció és que l'equipament esdevingui un centre "pioner, innovador i obert al barri del Xup". Amb aquest nou servei, l'Ajuntament vol donar resposta a la demanda de places de residència que actualment hi ha a la ciutat de Manresa.

El nou equipament tindrà titularitat municipal, si bé properament se signarà un conveni amb la Generalitat, que és previst que hi financi un total de 60 places, de les 90 que tindrà el nou equipament. La voluntat de l'Ajuntament és que el centre sigui pioner i innovador, pensat per a les persones grans de l'actualitat així com l'adaptació a les futures generacions.

El consistori considera que l'emplaçament permetrà que la nova residència sigui oberta a la comunitat, al barri i als seus serveis, i permetrà teixir relacions amb l'escola i institut del Xup, situats a escassos metres de la futura residència, així com mantindrà un contacte directe amb l'Anella Verda i els seus espais naturals, com la riera de Rajadell.

Un informe de la Generalitat també determina la idoneïtat d'aquesta finca, per davant d'altres opcions que s'havien posat sobre la taula, per la tranquil·litat de la zona i la proximitat amb el barri del Xup, la bona comunicació amb transport públic des de Manresa, la facilitat d'aparcament, la dimensió suficient per a l'edificació, els espais lliures controlats dins del mateix recinte i la possibilitat d'executar-se de forma immediata.

El terreny té la qualificació de sòl urbà consolidat, una edificabilitat màxima 5.712 m2, ocupació del 40% amb l'ús admès de sanitari assistencial. Per tant, la construcció de la residència per a gent gran serà possible de forma immediata, sense necessitat de modificar el planejament vigent.

A partir d'ara, l'Ajuntament encarregarà un estudi funcional, arquitectònic i de viabilitat econòmica, previ de la signatura del conveni amb l'Ajuntament de Manresa per a la concertació de 60 places públiques. La licitació per a la construcció i gestió de l'equipament, amb una previsió de 90 places, s'iniciarà en els propers mesos, i posteriorment s'haurà de redactar el projecte.

La nova residència per a persones grans de Manresa està previst que tingui unitats de convivència de fins a 17 persones, amb unitats especialitzades per a persones amb deteriorament cognitiu i demències avançades. El consistori té per objectiu, amb la posada en marxa del nou equipament, donar resposta en la mesura del possible a la demanda de places de residència que hi ha actualment a Manresa.