El Petit Sarau, la força de cinc mares que s'uneixen per convertir l'Anònima en l'àgora de la infància

Queralt Haro, Vicky Garcia, Gisela Gatuellas, Pilar Rodríguez i Íngrid Blasco han estat les encarregades d'impulsar aquest esdeveniment lúdic, comercial i didàctic que se celebrarà el dissabte 30 de novembre durant tot el dia

Les cinc mares impulsores de la segona edició del Petit Sarau davant d'una de les portes de l'Anònima
Les cinc mares impulsores de la segona edició del Petit Sarau davant d'una de les portes de l'Anònima | EPS
22 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:11h
Son cinc dones emprenedores que van conèixer-se (la majoria d'elles) arrel de ser mares. La Queralt Haro, la Gisela Gatuellas, la Vicky Garcia, la Pilar Rodríguez i l'Íngrid Blasco fa mesos que treballen perquè dissabte vinent, dia 30 de novembre, l'Anònima de Manresa es converteixi en el centre neuràlgic de les propostes infantils i familiars de la Catalunya Central. Sota el nom de El Petit Sarau, l'esdeveniment que han organitzat (i que engegarà al matí i s'allargarà fins al vespre) comptarà amb prop de trenta parades de roba, complements i material educatiu i d'entreteniment per a nens i nenes, així com també amb diversos espais on s'hi duran a terme tallers, jocs, xerrades, espectacles de màgia i, fins i tot, un concert a càrrec del grup La Tresca i La Verdesca.

"Tot plegat va començar fa un any i mig, quan amb la Gisela, la Vicky i la Pilar vam decidir muntar una petita festa infantil amb jocs i espectacles", explica Queralt Haro. De fet, la voluntat de l'esdeveniment també era donar a conèixer els productes que cadascuna d'elles comercialitzava, tots relacionats amb la maternitat i la infància: "Pràcticament totes, a banda de les nostres feines convencionals, quan vam tenir fills vam engrescar-nos a tirar endavant projectes propis", relata. Pilar Rodríguez, per exemple, va fundar La petita Maria, una botiga online d'articles de roba per a infants fets a mà; Gisela Gatuellas va engendrar Yobitos, un negoci online de productes infantils i per a pares i mares de marques de proximitat; Íngrid Blasco va atrevir-se a tirar endavant Lulets, una firma de joguines fetes 100% de cartró, i Queralt Haro va crear Macropus, una marca d'abrics de porteig i embaràs.

Així, l'octubre de l'any passat, totes elles van impulsar la primera edició del Petit Sarau, que va celebrar-se a la Vermuteria Santa Rita, el negoci de Vicky Garcia. "La nostra intenció era fer la majoria d'activitats a l'aire lliure, a la plaça que queda just al costat de la Vermuteria, però justament aquell dia ens va ploure, i vam haver de traslladar les propostes dintre del bar", recorda Haro, tot afegint que va ser arran d'aquella experiència que les cinc mares van acordar que si repetien l'esdeveniment (tenien clar que volien fer-ho), buscarien un indret més gran i espaiós. 

"Aquest mes de març, quan vam començar a plantejar la segona edició, vam pensar de celebrar-la a l'Anònima". En aquest sentit, les emprenedores celebren "l'empenta dels ciutadans i ciutadanes que van decidir recuperar aquest espai tan bonic de la ciutat", que, a més, "està situat just al centre". 
 

El Petit Sarau se celebrarà a l'Anònima Foto: Sílvia Rius


Però que el lloguer de l'espai fos gratuït no volia dir, en cap cas, que les impulsores del Petit Sarau no necessitessin diners per fer realitat el projecte: "vam redactar un petit dossier informatiu i el vam enviar a diverses empreses de la comarca, per si ens volien fer d'espònsors". La resposta no va tardar en arribar, i s'ha traduït amb la implicació de més d'una quinzena d'empreses que, ja sigui econòmicament o cedint material, "ens han ajudat a tirar endavant" la segona edició de la festa. A banda, les organitzadores també han comptat amb els diners que cada marca els ha pagat per poder posar un estand comercial a l'Anònima. Entre aquestes s'hi trobaran, evidentment, les botigues fundades per les cinc mares. "Pensem que, comercialment, és una bona època per celebrar El Petit Sarau: s'acosten les festes de Nadal i donem l'oportunitat a la gent que vingui de comprar productes de proximitat", diu Haro.

Inflables, tallers, jocs i xerrades pels adults

El Petit Sarau obrirà les portes a les deu del matí. Durant tot el dia, s'aniran succeint diverses propostes lúdiques adreçades a infants i a les seves famílies. Entre les activitats per a públic infantil s'hi trobarà un taller de globoflèxia i un de salut dental, una classe pràctica sobre com plantar un enciam, diversos jocs i dinàmiques, inflables i un taller de pintar cares.

Pel que fa al públic adult, podrà prendre part de tres xerrades, dues de les quals es faran al migdia i una, a la tarda. La primera, sobre primers auxilis, començarà a les dotze del migdia i anirà a càrrec de Marta Calabia, infermera pediàtrica, que explicarà com actuar en cas d'emergència; com curar ferides i cremades; què fer en cas d'ennuegament, o quines són les malalties més freqüents en pediatria. La segona, que arrencarà a la una, la glossarà la psicòloga, terapeuta i coach Gemma Calmet. En la seva intervenció donarà unes quantes eines per a potenciar la intel·ligència emocional dels infants i desvetllarà tècniques per saber gestionar les emocions dels més petits de casa.

Qui tancarà la ronda de xerrades serà el comunicador Enric Bastardas. A través de la conferència Pantalles i nens (que començarà a les cinc de la tarda) reflexionarà sobre com incloure, de manera sana i no invasiva, les noves tecnologies en l'educació i formació dels infants.

Intenció de seguir

"Veient la crescuda que ha tingut El Petit Sarau respecte l'any passat, tenim ganes de seguir impulsant més edicions del festival de cara als anys que venen", asseguren les manresanes. Fins i tot, confessen, "i si el poc temps que tenim i les feines ens ho permeten, potser muntarem altres activitats dirigides a públic infantil i familiar": "d'idees no ens en falten", somriuen.