Reconeixement

El projecte de millora de la Clínica Sant Josep guanya un dels premis més prestigiosos del món

La seva autora, la interiorista catalana Susanna Cots, ha recollit el guardó, atorgat pel German Design Council, a Frankfurt

per NacióManresa , Manresa, 22 de novembre de 2019 a les 14:06 |
El projecte de millora de la Clínica Sant Josep guanya un dels premis de disseny més importants del món | susannacots.com
La interiorista catalana Susanna Cots s'ha proclamat guanyadora dels prestigiosos premis German Design Awards, atorgats pel German Design Council, amb el seu projecte d'interiorisme per a la Clínica Sant Josep, el segon centre assistencial més antic de Manresa, pertanyent a el grup Althaia. El veredicte, que s'ha fet públic aquest mateix divendres, 22 de novembre, a la localitat alemanya de Frankfurt, ha premiat aquest projecte català d'entre més de 1.500 candidatures que aspiraven a ser els escollits.
 

Interiorisme emocional aplicat a espais de salut
 

Amb aquest reconeixement, Susanna Cots consolida la seva trajectòria en el disseny d'espais sanitaris des del desenvolupament emocional. "La ciència demostra que els humans som susceptibles de modelar el nostre estat d'ànim segons els objectes que ens envolten", diu ella mateixa. En aquest sentit, assenyala, "els nostres projectes persegueixen transformar literalment el que sentim en un espai de salut mitjançant la llum, la natura i un disseny confortable".
 
Després de molts anys estudiant l'impacte que el disseny interior provoca en les emocions de les persones, l'any 2017 Cots va aconseguir vincular ciència, disseny i emocions en el marc del vintè Congrés Nacional de Psiquiatria, proposant l'estudi de disseny des de la vessant més científica per entendre com afecta als sentits.
 
"A les clíniques, les emocions estan a flor de pell; els estats d'ànim passen per moltes fases, com la inquietud, el cansament, l'alegria o el dolor", i és per això que l'espai "ha d'oferir una sensació de confiança per sentir que estem en el lloc adequat ", comenta Cots, tot assenyalant que això s'aconsegueix "amb els elements invisibles del disseny", com poden ser la llum però també "la distribució i el blanc". Només amb aquests ingredients, manifesta, "podem aconseguir que l'espai atenuï i rebaixi les sensacions d'incertesa i, al mateix temps, propiciar que s'estableixi una connexió i complicitat entre professionals i pacients".
 
El projecte guanyador: llum, fusta i naturalesa
 
Susanna Cots ha projectat, a la Clínica Sant Josep, un espai amable, pensat per als pacients, amb elements nobles que aporten "calma i serenitat". Pel que fa a les sales d'estar del centre, estan projectades en cubs de fusta que "protegeixen i esglaien de les possibles emocions de benvinguda i espera", apunta ella mateixa, tot assegurant que "la voluntat és que el pacient senti que està en el lloc adequat".
 
La continuïtat amb la resta dels espais que conformen la Clínica es produeix sempre a través de la natura, sigui simbòlica o real. A la recepció, per exemple, s'han dissenyat uns arbres tubulars que "simulen conceptualment la mirada a la naturalesa que ens envolta". La fusta també hi és present al sostre, "que ens guia, de manera intuïtiva, per tots els espais del centre". Pel que fa les consultes, "són l'enclavament on trobem la presència centenària que ens fusiona el present i el passat", recalca Cots, que continua: "el bon saber fer de l'època modernista representada amb detalls antics i les portes de vidre originals l'he treballat amb cura i respecte".
  
Sobre Susanna Cots
 
Entendre la complexitat i fer-la senzilla i atemporal. Aquesta és la màxima de la dissenyadora Susanna Cots, que dissenya espais que invisibilitzen les fronteres dels contrastos i equilibren tots els elements d'un bon disseny per a fer-lo còmode. El blanc com a concepte, és un dels seus punts de partida. Així mateix, les emocions i la filosofia slow són la llavor des d'on neix l'essència de cada projecte.
 
La dissenyadora s'ha consolidat definitivament en el panorama internacional amb publicacions en més de 30 països i premis com el de "Millor Interiorista de l'Any" (Luxury Lifestyle Awards, 2017) i el "Premi a l'Excel·lència" (Lux Life Awards, 2018).
 
El seu estudi va obrir l'any 2001 i des de 2014 que té presència internacional a Hong Kong. L'any passat va engegar el projecte personal més ambiciós fins el moment: The Eleven House, una marca que té per objectiu unir disseny, art i cultura. El primer espai ideat seguint aquests tres pilars es troba a Peratallada, un poble medieval al cor de l'Empordà.
 
Sobre els German Design Awards
 
Els German Design Awards són uns dels premis internacionals més prestigiosos del sector del disseny. Promoguts pel German Design Council, tenen l'objectiu de descobrir i premiar tendències úniques en disseny. En aquest sentit, cada any es guardonen els projectes més destacats en les categories de Disseny de Producte; Arquitectura d'Interiors, i Comunicació de Disseny, aconseguint que cadascuna d'elles consolidi nous projectes en el panorama del disseny internacional.

 

Participació