Manresa rep el distintiu «Soc Smart» de la Generalitat per la seva aposta per la innovació tecnològica

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili, han recollit el premi

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent | AjM
Redacció
21 de novembre del 2019
Actualitzat el 22 de novembre a les 11:45h
L'Ajuntament de Manresa ha rebut aquest dijous el distintiu Soc Smart, que l'acredita com a municipi que aposta estratègicament per la innovació tecnològica  com a eina per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili, han assistit a l'acte de lliurament de premis, presidit pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Amb el segell Soc Smart el Govern vol reconèixer aquells municipis intel·ligents que han fet una aposta per la tecnologia per millorar les seves ciutats. Premia l'esforç i el compromís dels ajuntaments que apliquen solucions tecnològiques innovadores per esdevenir municipis intel·ligents. S'entén per ciutat intel·ligent el municipi que utilitza les dades, la informació i les TIC estratègicament i operativament per a proporcionar al ciutadà uns serveis millors, oferir serveis de forma més eficient i de més qualitat, gestionar i optimitzar les infraestructures actuals, i planificar sota criteris d'eficiència i sostenibilitat les de nou disseny, Facilitar la presa de decisions mitjançant el monitoratge, la mesura, l'automatització i la interacció contínua, desenvolupar nous nivells de col·laboració intersectorial entre els diferents agents i implicar la ciutadania i la seva participació activa en el desenvolupament de la ciutat.

Manresa ha obtingut el segell distintiu Soc Smart gràcies a la valoració positiva de la Generalitat  en diverses actuacions concretes: l'aprovació del pla d'actuacions municipals amb estratègia de ciutat intel·ligent, la realització de projectes de forma transversal en l'àmbit de governança intel·ligent, l'aplicació dels pressupostos participatius del consistori, cedida fins i tot a altres ajuntaments, el fet de tenir responsables en les àrees de TIC i també Smartcity, la col·laboració amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona al projecte Smart Polígons a Bufalvent, l'espai de viver d'empreses al Palau Firal i el suport a l'emprenedoria, el CEDEM, els projectes d'enllumenat públic i punts de recàrrega intel·ligents, recolzat s en la plataforma Sentilo, la disposició d'una APP pròpia de l'Ajuntament (ViuManresa) que inclou opcions de missatgeria i comunicació directa, i l'àmplia xarxa wifi a pràcticament la totalitat de les seus municipals i també en espais públics com el Passeig Pere III.

Manresa forma part dels onze primers ajuntaments que reben el distintiu Soc Smart, que té una durada de tres anys. Juntament amb Manresa l'han rebut Igualada, Lloret de Mar, Mollerussa, Sabadell, Salou, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa i Viladecans.

L'impacte de la 5G a les ciutats

Durant l'acte de lliurement s'ha presentat l'informe L‘impacte  de la 5G a les ciutats elaborat pel Departament de Polítiques Digitals en col·laboració amb l'aliança 5G Barcelona.

El desplegament de la tecnologia 5G obrirà les portes a la primera ciutat 100% intel·ligent, ja que fins ara el principal impediment era la gran velocitat i el gran ample de banda necessari per gestionar la gran quantitat de dades generades per l'IOT (Internet de les Coses) i processar-les en temps real.

En aquest sentit, Catalunya disposa de capacitats per esdevenir un pol d'atracció per al desplegament tecnològic, de serveis i de nous models de negoci associats a la xarxa 5G.