Nomenclàtor

Fem Manresa torna a proposar al ple el canvi de nom de la plaça Espanya

Els anticapitalistes consideren que les darreres mobilitzacions arran de la sentència fan necessari el canvi pel de plaça de la República

per Pere Fontanals , Manresa, 20 de novembre de 2019 a les 16:06 |
Substitució de la placa de plaça Espanya per plaça de la República | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un any i vuit mesos després que la CUP intentés, infructuosament, canviar el nom de la plaça Espanya pel de plaça de la República en un ple municipal de l'Ajuntament de Manresa, Fem Manresa ho tornarà a intentar aquest dijous basant-se en les mateixes premisses que llavors, però tenint en compte la sentència de l'1-O i les mobilitzacions que han tingut lloc a conseqüència d'aquesta.

També Fem Manresa ha incorporat altres acords a la moció per fer-la menys incòmode per a la resta de grups de l'Ajuntament com el fet de reservar el nom d'Espanya en el nomenclàtor municipal per a assignar a noves vies o places que s'obrin en el futur.


En la moció, Fem Manresa recorda que el nom de plaça Espanya va ser assignat pels feixistes que havien entrat a la ciutat el 25 de febrer de 1939 i ho van fer juntament a deu vies més de la ciutat amb noms referents a Franco, i a militars i batalles d'honor al bàndol colpista. Precisament, aquests deu carrers van tornar a canviar de nom després de la Transició, però el de la plaça Espanya ha quedat fins a dia d'avui.

Els anticapitalistes també recorden que abans de 1939 la que ara es coneix com a plaça Espanya havia estat denominada plaça del Grupo (pel Grup Escolar), plaça Victòria Eugènia i plaça Francesc Macià.


El canvi nom de la plaça Espanya ha estat motiu de debat en el ple municipal de Manresa en tres ocasions: el 1980 va ser el PSAN qui en va proposar el canvi, el 2000 va ser ERC a instàncies del Col·lectiu Desvalls qui ho va intentar, i el març de 2018 fou la CUP qui va presentar la moció després que l'ANC en fes, anteriorment, un canvi simbòlic substituint l'única placa existent amb el nom de la plaça a l'edifici de Correus.

També la falta de veïnatge de la plaça, amb només l'institut Lluís de Peguera i Correus que hi tenen porta, és un més dels motius que esgrimeix Fem Manresa ja que, a diferència d'altres emplaçaments, les molèsties pràctiques del canvi són pràcticament inexistents.

El passat març de 2018, ERC, JxManresa, PSC i Ciutadans hi van votar en contra i van impedir que la moció prosperés.
 

Moció de Fem Manresa per canviar el nom de la plaça Espanya by La muntanya russa on Scribd

 

Participació