L'Audiència Provincial absol l'exalcalde de Navàs de no haver actuat contra una construcció il·legal a Palà

El tribunal considera provat que la demora en el tràmit d'aturada i enderroc de l'edifici no va ser responsabilitat de Jaume Casals, sinó d'una acumulació de feina a l'Ajuntament

Jaume Casals, en una imatge d'arxiu durant la seva etapa d'alcalde de Navàs
Jaume Casals, en una imatge d'arxiu durant la seva etapa d'alcalde de Navàs | Adrià Costa
18 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:24h
El tribunal de l'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt l'exalcalde de Navàs, Jaume Casals, de les acusacions que pesaven sobre ell per un delicte continuat sobre l'ordenació del territori i per un altre delicte continuat de prevaricació, tot i que aquest darrer va ser retirat per la fiscalia durant la vista. La fiscalia havia demanat, inicialment, per a l'exbatlle una pena de 3 anys de presó, que va rebaixar a 18 mesos durant la vista. La demanda de fiscalia també demanava 13 anys d'inhabilitació per a Casals i una multa de 6.000 euros a raó de 10 euros diaris durant 20 mesos. La sentència, a la que tingut accés NacióManresa, absol totalment Casals després de 2 anys de procediment.

El 6 de març de 2013, Agents Rurals van descobrir en el paratge conegut com els Elements, a Palà de Torroella, en terme de Navàs, la construcció d'una nau en una zona boscosa, en sòl no urbanitzable i que només permetia, excepcionalment, construccions vinculades amb l'explotació forestal. Segons van comprovar, els dos propietaris del terreny no havien sol·licitat la corresponent llicència d'obres.

També van detectar, a través d'ofertes d'internet, que els propietaris destinaven la construcció a turisme rural. Amb tota aquesta informació el cap de l'àrea bàsica del cos dels Agents Rurals va comunicar a l'Ajuntament de Navàs que havien detectat aquella edificació en sòl no urbanitzable, i els van instar a facilitar-los tota la informació legal d'aquella construcció.

Segons l'escrit inicial d'acusació, Casals havia "demorat voluntàriament" entre 2013 i 2017 un procediment contra la construcció i explotació d'una nau en una zona boscosa de Palà de Torroella que es feia servir per a turisme rural malgrat que l'ordenació només permetia construccions per a serveis forestals. En la causa també estaven acusats els dos promotors del negoci, que van arribar a un acord amb la fiscalia.

Segons la fiscalia, Jaume Casals, actuant llavors com a alcalde per la CUP, va "tolerar intencionadament" que aquelles obres il·legals es poguessin acabar "tot silenciant la infracció urbanística" i va permetre així "destinar la nau a l'activitat de turisme rural". En el seu escrit fiscalia apunta que l'alcalde va iniciar procediments "per demorar", entre 2013 i 2017, l'acció contra la construcció "de forma voluntària".

En el transcurs del judici que va tenir lloc els passats 6 i 7 de novembre, i davant l'evidència dels testimonis que desvinculaven Casals de tot el procediment administratiu, la fiscalia va retirar l'acusació del delicte continuat de prevaricació i només va mantenir el que anava contra l'ordenació del territori.

El tribunal, però, considera provat que l'exalcalde Jaume Casals va actuar en tot moment segons les indicacions tècniques dels funcionaris de secretaria de l'Ajuntament, "sense oposar-se ni donar-los indicacions sobre l'expedient d'aquest cas", segons havien explicat els propis testimonis. El tribunal també valora que l'exalcalde no coneixia els dos promotors del negoci ni tenia cap interès particular ni en el terreny ni en la construcció de la nau.

Sobre la lentitud en el tràmit d'aturada i enderroc de l'edifici i seguiment de l'expedient, el tribunal valora que no va ser responsabilitat de Jaume Casals, sinó d'una acumulació de feina a l'Ajuntament, sobretot en l'àrea d'urbanisme i secretaria, les dues responsables del seu seguiment.

La sentència deixa sense efecte les mesures cautelars dictades pel jutjat d'instrucció número 1 de Manresa sobre Jaume Casals.