La dissenyadora manresana Miriam Ponsa, Premi Bages de Cultura 2019

El guardó, atorgat per Òmnium Bages-Moianès, es lliurarà el divendres 29 de novembre en el marc d'un acte que tindrà lloc al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa

La dissenyadora manresana Miriam Ponsa, Premi Bages de Cultura 2019
La dissenyadora manresana Miriam Ponsa, Premi Bages de Cultura 2019 | Txema Salvans
NacióManresa
18 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:57h
Ja s'ha fet públic. La persona que s'endurà el trenta-setè Premi Bages de Cultura (atorgat per Òmnium Bages-Moianès) serà la cèlebre dissenyadora manresana Miriam Ponsa. Nascuda a la capital del Bages l'any 1973, Ponsa va diplomar-se en disseny de moda per la Universitat de Southampton (Anglaterra) i va especialitzar-se en disseny i en tècniques de punt a Igualada. Té el taller a Manresa, al mateix espai on la seva rebesàvia, l'any 1886, va fundar una fàbrica tèxtil dedicada a la producció de les vetes de les espardenyes. 

El seu projecte va començar l'any 2000 amb la reforma de l'antiga fàbrica familiar, en desús des de feia cinc anys. Tal com expressa l'entitat que li ha atorgat el guardó, són precisament "valors com l'esforç, el treball en equip, l'autenticitat o la recuperació de tècniques artesanals" les que l'han fet mereixedora del reconeixement en qüestió. 

Les col·leccions de Miriam Ponsa han rebut i estan rebent, a dia d'avui, nombrosos reconeixements. Entre la llarga llista de premis que ha obtingut hi ha el de la millor col·lecció de la Passarel·la 080 Primavera-Estiu 2014, atorgat per la Generalitat de Catalunya pel seu projecte Dones mula. La que porta el títol de I have a dream, en el marc del 080 Barcelona Fashion de l'any passat, tintada de groc, blanc, negre i amb referències a la falta de llibertat d'expressió, va esdevenir un clam de protesta i denúncia de la injustícia que afecta el procés polític català. 

El jurat d'Òmnium Bages-Moianès destaca que Ponsa dissenya totes les col·leccions al seu taller de Manresa i les produeix en tallers catalans, i remarca el fet que ·la seva obra, a més d'obtenir un ampli reconeixement, es caracteritza per incloure denúncies de caire social". 

El lliurament del premi clourà quinze dies d'actes

El lliurament del premi Bages de Cultura tindrà lloc el divendres 29 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, en el marc d'un acte al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa. El guardó que rebrà Ponsa és obra de l'artista Josep Barés, i la glossa de la premiada anirà a càrrec Miriam Santamaria i Brichs, geògrafa, meteoròloga i comunicadora. Clourà l'acte el cor Lupulus Emsembla. A més, en unes vitrines al vestíbul d'alcaldia es mostraran objectes personals de la guardonada.

Les activitats a l'entorn del premi van començar el dia 14 de novembre al vespre, amb la gala de lliurament dels renovats Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, coordinats per Òmnium Bages-Moianès, amb la participació de l'Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages i el diari Regió7, i amb incorporacions noves com l'Associació Cultural El Galliner, el Cercle Artístic de Manresa i la Crica. La gala es va fer al teatre Conservatori i hi van assistir unes 400 persones, entre les quals els finalistes i premiats dels nou guardons que es van lliurar, això com també representants de totes les entitats participants.

A banda, i dintre d'aquest trenta-setè Premi Bages de Cultura, Òmnium Bages-Moianès ha organitzat dos actes paral·lels més. Es tracta de la presentació dels llibres Al peu del segle i Paraules callades. El primer, que és un conjunt d'articles i assaig que va escriure Josep Junyent i Rafart al voltant del nacionalisme i l'església, es presentarà (de la mà de Lluís Calderer) el dimecres 27 de novembre, a les set de la tarda, a l'Espai Òmnium. 

Paraules callades és un poemari de Jaume Bonvehí en el qual recull pensaments i emocions en forma de haikus, escrits durant la travessa a peu que va fer pels Monegres, en el marc del Camí Ignasià. La presentació, que anirà a càrrec de Xavier Melloni, tindrà lloc el dijous 28 de novembre, a les set de la tarda, al Centre d'Espiritualitat Ignasiana (Camí de la Cova, 17).