L'aplaudida entrega dels renovats Premis Lacetània constata l'encert d'apostar per una gala pròpia

Humor, rigor, emotius reconeixements i reivindicacions van protagonitzar un acte en el qual Jordi Cuixart va estar-hi molt present

Foto de família dels guardonats en el marc dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2020
Foto de família dels guardonats en el marc dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2020 | AFT
15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:05h
Els canvis sempre són incerts, però van bé per evolucionar. Això és el que van constatar aquest dijous, 14 de novembre, al vespre, els impulsors dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura durant la primera gala d'entrega dels guardons. Sí, primera gala. I és que malgrat que aquest certamen (fins l'any passat anomenat Premis Lacetània) fa trenta-set anys que existeix, no ha estat fins ara que ha comptat amb un acte d'entrega de premis propi.

En totes les edicions anteriors, el lliurament dels guardons coincidia, també, amb l'atorgament del Premi Bages de Cultura. Tot plegat, dintre del saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, en el marc d'un acte amb un caire força institucional que deixava molt poc marge per a l'espontaneïtat i el deseiximent.

De fet, va ser precisament per potenciar aquest caràcter més "gamberro", "desimbolt" i "plural", que Òmnium Bages-Moianès (l'entitat encarregada de coordinar-los) va decidir canviar el rumb que havien tingut fins aleshores per a convertir-los en uns "guardons culturals en el sentit més ampli", en paraules del seu president, Jordi Corrons. El primer que van fer en el marc d'aquesta metamorfosi va ser incorporar noves convocatòries de la mà d'entitats representatives de l'art i la cultura que incloguessin un ampli espectre dels àmbits artístics i del món del teatre i el circ.

En aquest sentit, a banda dels premis habituals (l'Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central; el Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana; el Regió7 de Comunicació, el Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves i el Bages de Narrativa Jove), enguany s'hi han inclòs el Premi El Galliner de textos teatrals; el Premi a la Projecció artística; el Premi La Crica de Circ, i el Premi Empremta, en reconeixement a una iniciativa de país, personal o col·lectiva.

I com que la intenció de tot plegat era, per damunt de tot, canviar i renovar-se, els impulsors del certamen van creure oportú que l'entrega dels premis s'emmarqués en una gala on l'art i la cultura hi fossin presents físicament, amb un format lúdic amb espectacle i música. L'espai que van escollir per a celebrar-la va ser el Teatre Conservatori. Sota el lideratge d'Oriol Garriga (de la Crica) i Sílvia Santfeliu (del Galliner), la proposta escènica va gaudir d'una gran rebuda per part del públic, que un cop fora del teatre, celebrava aquesta nova etapa dels guardons i emfatitzava, especialment, el paper de la presentadora, Magda Puig, així com el de la divertida banda Always Drinking Marching Band, que va ser l'encarregada d'aportar el punt còmic i desimbolt a la gala.

Reivindicacions i un record especial a Jordi Cuixart

"No volem que aquesta repressió a la qual estem sotmesos ens privi de fer actes com aquest; actes de potència i d'afirmació cultural que, a la seva manera, també són una lluita i un avís per a tots aquells que ens voldrien messells i assimilats". Amb aquestes paraules es va dirigir, Corrons, al públic assistent, que va aplaudir llargament el discurs del president d'Òmnium Bages-Moianès.

Corrons, però, no va ser l'únic que va posar de manifest la situació anòmala que viu el país des de fa anys; també ho van fer gairebé la totalitat dels guardonats que van pujar a l'escenari a recollir els respectius premis. Tenint en compte que es tractava d'un acte impulsat per Òmnium, tots ells van tenir un record especial per a Jordi Cuixart, president de l'entitat a nivell nacional. Al final de la gala, Corrons va llegir un text que Cuixart havia escrit per a l'ocasió:

"Seguirem fent de la cultura una eina de cohesió, transformació personal i col·lectiva, perquè la cultura és un dels millors instruments per fer front a la repressió i a la intolerància. Tenim la responsabilitat històrica d'enfortir la cultura democràtica i la cohesió social per construir un futur més digne".
 

Consulta tots els guardonats de la gala prement aquest enllaç.