Assumir i succeir el llegat de la cèlebre Edicions Bellaterra: la nova fita de la manresana Cultura21

El projecte, que es tirarà endavant a través de l'emissió de títols participatius, se sumarà als altres tres que la cooperativa de la capital del Bages ja fa anys que desenvolupa: l'editorial Tigre de Paper, la Fira Literal i la revista Catarsi

Imatge dels treballadors i treballadores de la cooperativa Cultura21, a l'oficina
Imatge dels treballadors i treballadores de la cooperativa Cultura21, a l'oficina | Cultura21
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:38h
Amb una trajectòria d'èxit de gairebé nou anys dintre del món del llibre, la cooperativa manresana Cultura21 ha decidit "fer un pas endavant" per seguir potenciant el pensament crític i la consciència política i social de la ciutadania. En aquest sentit, als projectes que  ha capitanejat fins ara (l'editorial Tigre de Paper, la Fira Literal d'Idees i Llibres Radicals de Barcelona i la revista crítica Catarsi), se n'hi sumarà un altre: el de donar continuïtat a les col·leccions d'Edicions Bellaterra, una de les principals editorials acadèmiques de l'estat espanyol que, al llarg dels seus 45 anys d'història, ha jugat un paper molt important en l'expansió de les ciències socials i l'obertura de nous horitzons crítics.

"La nostra experiència com a treballadores en els diferents sectors culturals ens ha permès tirar endavant aquest projecte", explica Míriam Raventós, coordinadora econòmica de Cultura21, que afegeix que la determinació, per part de la cooperativa, d'assumir i seguir amb el llegat d'Edicions Bellaterra, va venir donada, també, pel fet que l'editor principal d'aquest segell cinquantenari "va dir-nos que es jubilava".

Entenent, doncs, que aquest llarg i reeixit recorregut en el món de les publicacions acadèmiques havia de seguir endavant, els manresans no van dubtar a agafar les regnes del projecte: "com que quedar-nos l'editorial sencera ens suposava, econòmicament, una despesa molt gran, vam decidir agafar, de moment, la col·lecció més gran, que representa un 60% dels títols totals publicats", diu Raventós.

Es tracta de l'anomenada Sèrie General Universitària, que és, precisament, la que està enfocada a alumnes universitaris del camp de les ciències socials. Actualment consta d'un total de 234 llibres ("que ens encarregarem de reeditar sempre que calgui", apunta), però la intenció de Cultura21 és publicar-ne, també, de nous. "Per fer aquest traspàs comptarem amb l'acompanyament de treballadors d'Edicions Bellaterra", exposa Raventós, mentre afegeix que "els directors de la resta de col·leccions que té l'editorial, es mantindran". Així mateix, i malgrat que "la nostra intenció és anar pas a pas", des de la cooperativa manresana no descarten, en un futur, "anar adquirint la resta de col·leccions que formen part del segell en qüestió"; un segell [el d'Edicions Bellaterra] que no desapareixerà i que seguirà estant present en els nous títols que es treguin a la llum.


Títols participatius

Per a poder fer realitat aquest traspàs i incorporar les publicacions d'Edicions Bellaterra dintre del projecte Cultura21, els de la cooperativa manresana han desplegat una emissió social de títols participatius, que "ens permetrà posar en pràctica un model de finançament alternatiu que crida a la implicació social per poder continuar avançant", assenyalen. Aquesta emissió suposarà un 74% del finançament del projecte. La resta es farà amb aportacions de les sòcies treballadores i de la mateixa cooperativa.

L'emissió que han impulsat és de tres-cents títols participatius per valor de mil euros cadascun, a retornar en un termini de cinc anys amb una remuneració anual de l'1,5%. Així mateix, aquells mecenes que ho desitgin podran prescindir de la remuneració anual i, a canvi, gaudir d'una subscripció d'un any a la revista Catarsi. D'altra banda, Cultura21 també ofereix l'oportunitat d'aportar més diners al projecte.

Trobaràs tota la informació de la iniciativa en aquest enllaç.