Editorial

Conèixer i combatre l'extrema dreta: tres receptes de Tigre de Paper

L'editorial manresana publica aquesta tardor "Com combatre el feixisme i vèncer", que acompanyen altres títols com "Madrit" i "La claveguera marró"

per Pere Fontanals, Manresa | 11 de novembre de 2019 a les 14:08 |
Tres propostes de Tigre de Paper per combatre el feixisme | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'editorial manresana Tigre de Paper ha publicat aquesta tardor Com combatre el feixisme i vèncer, un assaig que la marxista alemanya Clara Zetkin va publicar el 1923 i que fa uns anys torna a ser d'obligada lectura amb l'auge de l'extrema dreta a Europa i més darrerament a Espanya de la mà de Vox.

Tigre de Paper és una projecte cultural des d'on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l'àmbit literari en llengua catalana. A través de les pàgines dels llibres que publica, l'editorial manresana promou la base de les lluites, o sigui, de la lluita, i en un moment en que l'extrema dreta ha alterat el panorama polític espanyol i amenaça amb instal·lar-s'hi, és important conèixer-lo per combatre'l, des del coneixement i la sabiesa.


Tigre de Paper ha recuperat Com combatre el feixisme i vèncer perquè la conjuntura actual té molts paral·lelismes amb el moment en què Zetkin va escriure el text, quan va saber anticipar el creixement de l'extrema dreta i els perills que l'acompanyaven. Zetkin analitza els factors que propicien el creixement del feixisme, caracteritza la naturalesa d'aquesta ideologia i acaba traçant unes línies magistrals sobre per què i com se l'ha de combatre.

Madrit i La claveguera marró


Les propostes per conèixer l'extrema dreta de Tigre de Paper, però, no acaben aquí. Madrit, la movel·la assajada o l'assaig novel·lat de Jordi Navarro Garcia. "Com pot ser que una societat com la nostra es deixi seduir tan ràpidament per l'extrema dreta?". La crisi econòmica s'ha convertit en la normalitat. Les eleccions municipals són a prop i un nou partit d'extrema dreta ha crescut amb força. Una realitat madrilenya explicada per un periodista a través dels ulls d'una parella d'amics.

O La claveguera marró, l'assaig de Roger Suso que desmunta el mite sobre la neteja del nazisme a Alemanya. El 2011 un escamot neonazi reponsable de tres atemptats amb bomba, quinze robatoris a bancs i una desena d'assassinats arreu del país entre 2000 i 2007, va ser descobert. L'escamot, conegut com a NSU, estava empeltat en el moviment neonazi de tot el país i envoltat per informants pagats per diferents organismes de seguretat i d'espionatge de l'estat alemany.

La claveguera marró és un viatge per tota la història recent de la violència neonazi a Alemanya, des de la Segona Guerra Mundial fins avui.

 

Participació