economia circular

Ampans i Demano converteixen en làmpades de disseny les cintes de rebuig de Denso

L'experiència es presentarà la setmana que ve a la jornada anual del projecte Tàndem

per Redacció, 8 de novembre de 2019 a les 12:59 |
Les cintes de poliestirè són convertides en làmpades | Ampans
Denso, Demano Barcelona i la fundació Ampans, que acompanya persones amb discapacitat intel·lectual, treballen conjuntament en un projecte d'economia circular que produeix làmpades de disseny sostenibles a partir d'un material que fins ara no es podia reciclar.

L'empresa Denso, fabricant del sector de l'automòbil, genera unes cintes al llarg de la producció de plaques electròniques de la indústria de l'automòbil que ha de rebutjar. Es tracta d'unes tires de poliestirè i paper que són molt difícils de separar.


Ampans, a partir de la seva secció de neteja i facility services de Centre Especial de Treball que realitza operacions de neteja i bugaderia a la Denso, es cuida de recollir aquest material de rebuig i el fa arribar a la secció de Serveis a la Indústria per a la seva manipulació i preparació per a la producció de llums decoratius. Fet aquest procés, Ampans, les envia a l'empresa Demano Barcelona, fabricant d'articles de disseny amb materials reciclats, que rep el material i s'ocupa del disseny, fabricació i comercialització dels llums.


Denso genera aproximadament 80 tones anuals d'aquest residu i tenint en compte que cada làmpada fa servir una mitjana de 30 metres de cinta, la reutilització d'aquest material podria permetre una producció anual de 1.300 articles.

Aquesta col·laboració va sorgir gràcies al projecte Red EMAS de recursos i reutilització (R-R) del Club EMAS (Associació d'organitzacions registrades EMAS a Catalunya) del qual Denso i Ampans en són membres. Aquest projecte permet convertir en objectes útils i estètics un material sobrant que fins ara es llença a l'abocador o s'incinera, aportant un triple valor: social, mediambiental i econòmic. L'experiència es presentarà la setmana que ve a la jornada anual del projecte Tàndem, on empreses, entitats i grups de recerca es troben per fer créixer la seva xarxa de contactes de l'àmbit del medi ambient i desenvolupar nous projectes amb valor social. 

 

Participació