La Marató de TV3 finança un projecte d'Althaia per millorar la detecció i tractament del càncer colorectal

El projecte "Optimització del maneig del càncer colorectal T1" és compartit amb l'Hospital Clínic - IDIBAPS

La doctora Maria Pellisé i el doctor Ignasi Puig
La doctora Maria Pellisé i el doctor Ignasi Puig | Althaia
Redacció
08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:16h
La Fundació Althaia rebrà per primera vegada finançament de la Fundació de La Marató de TV3 per dur a terme un projecte de recerca que té per objectiu millorar la detecció precoç i el tractament del càncer colorectal. S'anomena Optimització del maneig del càncer colorectal T1 i és un dels 43 projectes que rebran una subvenció de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio en l'edició de 2018, que va tenir el càncer com a tema central. El projecte ha estat seleccionat en un estricte procés d'avaluació internacional coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya d'entre 192 candidatures.

El projecte seleccionat consta de dos subprojectes, els investigadors principals dels quals són el Dr. Ignasi Puig, de la Fundació Althaia, i la Dra. Maria Pellisé, de l'Hospital Clínic - IDIBAPS, ambdós experts en digestologia. El projecte rebrà un finançament total de 299.719,56 euros, que es repartirà a parts iguals entre Althaia i l'Hospital Clínic.

El subprojecte que lidera Althaia inclou el desenvolupament d'una eina digital d'aprenentatge adreçada a professionals especialitzats en diagnòstic endoscòpic. L'objectiu és que aprenguin a reconèixer el patró invasiu dels pòlips colorectals mitjançant una tecnologia d'última generació per fer colonoscòpies –la cromoendoscòpia i la magnificació– que proporciona imatges que permeten predir amb precisió quins pòlips del còlon estan degenerats.

El projecte inclou un estudi de validació de la utilitat d'aquesta eina. Això permetrà difondre el coneixement a Europa i Amèrica per decidir el tractament més adient dels pòlips complexos basant-se en la caracterització de la seva superfície i la histologia estimada. És a dir, determinar mitjançant una colonoscòpia quina és la millor forma d'extraure els pòlips colorectals sospitosos d'estar degenerats en una fase inicial i, així, evitar proves i intervencions innecessàries, fet que suposa un abordatge menys invasiu per als pacients.

Aquesta tecnologia d'endoscòpia avançada està disponible des de fa poc temps a Europa. El coneixement teòric i pràctic per a la correcte interpretació de les imatges està limitat principalment als endoscopistes japonesos que la van desenvolupar i han publicat els seus bons resultats. El Dr. Ignasi Puig i altres endoscopistes internacionals han après la seva utilització fent una estància a un hospital japonès especialitzat, que actualment és l'única forma d'aprendre aquesta tècnica. 

El projecte finançat per la Fundació La Marató de TV3 pretén superar les barreres de la distància per tal que tots els professionals puguin accedir a aquest coneixement. En el desenvolupament de la eina hi col·laboraran endoscopistes de l'Estat espanyol, del Regne Unit, EEUU i Japó.

El subprojecte que lidera l'Hospital Clínic – IDIBAPS consistirà en la recollida de dades de més de 1.400 persones amb càncer primerencs de 10 comunitats autònomes espanyoles tractats entre l'any 2007 i 2017 i l'anàlisi de les característiques del pacient, els pòlips, el tractament i els resultats a curt i llarg termini.

Un treball que ve de lluny

El servei de Digestologia de la Fundació Althaia coordina un projecte de recerca d'àmbit internacional que té per objectiu identificar de forma precoç el càncer colorectal i, d'aquesta manera, establir el tractament més adient en un estadi inicial de la malaltia. És un estudi pioner en el qual participen experts de diferents centres de Japó, Estats Units, l'Estat espanyol i Catalunya. El projecte està finançat pel Fons d'Investigació Sanitària (FIS) de l'Instituto de Salud Carlos III.

Prèviament, el servei de Digestologia va liderar un estudi nacional sobre el tema, que es va publicar a la prestigiosa revista especialitzada Gastroenterology, en el qual van participar 17 hospitals espanyols. Segons aquest estudi, actualment el 54,6% dels pòlips que van ser intervinguts quirúrgicament no estaven degenerats sinó que eren benignes, i per tant es podrien haver extirpat en mans expertes mitjançant una endoscòpia. Cal tenir en compte que la taxa de complicacions de la cirurgia és molt major que l'extirpació endoscòpica.

La importància de la detecció precoç

El càncer colorectal (CCR) és el més freqüent en homes i dones i es pot prevenir. Els pòlips, que són les lesions precursores del CCR, inicialment són benignes i amb els anys poden degenerar fins a convertir-se en un càncer.

Saber amb precisió a través d'una colonoscòpia quins pòlips del còlon estan degenerats té una doble implicació clínica. Per una banda, es podran estalviar cirurgies als pacients amb pòlips benignes, que pel fet de no estar danyats s'han d'extreure per via endoscòpica. Per altra banda, els pacients que tinguin un pòlip degenerat seran remesos a cirurgia directament en comptes d'intentar una extracció per via endoscòpica, que és més complexa i amb un risc elevat de complicacions, i que a més resulta ser un tractament insuficient un cop es coneix el resultat de l'anàlisi histològica.

Un estricte procés de selecció

Els fons recaptats en l'edició 2018 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que ascendeixen a 15 milions d'euros, finançaran un total de 96 equips líders en la recerca del càncer per desenvolupar 43 projectes d'investigació d'excel·lència, entre els quals el de la Fundació Althaia.

Els 43 projectes premiats, d'acord amb la decisió del Patronat de la Fundació La Marató de TV3 i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 192 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQUAS, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 149 experts en càncer van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d'altres. El 2024 la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

La consecució d'aquesta ajuda reforça l'aposta de la Fundació Althaia per la recerca i la innovació, dues línies estratègiques que permeten avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloraran la pràctica assistencial i, en conseqüència, tindran una repercussió directa als pacients i a la població en general. Alhora, contribueix a potenciar la internacionalitat de la recerca de la institució.