Dissabte es presentarà un llibre sobre la història de l'edifici del teatre Conservatori de Manresa

En un acte dels Amics del Teatre Conservatori amb la presència dels autors i autores i moltes de les persones que han cedit material

Entrada al Teatre Conservatori per la Muralla
Entrada al Teatre Conservatori per la Muralla | ATC
Redacció
06 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:37h
Coincidint amb el 141è aniversari del Teatre Conservatori, el proper dissabte, 9 de novembre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc al mateix teatre l'acte de presentació de Teatre Conservatori, 140 anys d'emocions, un llibre de gran format que recull la història del teatre i tots els espais que l'envolten. La publicació, impulsada des de la Plataforma Amics del Conservatori, la signen els historiadors Francesc Comas i Joan Closas, el dinamitzador cultural Joan Morros i les periodistes Àngels Fusté i Rosa Clarena. L'edició del llibre, de 300 pàgines i que conté més 270 imatges, ha anat a càrrec d'Ignasi Torras i el disseny a càrrec de Jordi Mestres.

L'acte de presentació de llibre el conduirà el periodista i autor teatral Joan Barbé i comptarà amb la presència dels autors, que desgranaran el procés d'elaboració del llibre, i també inclourà pinzellades musico-teatrals. Al final de la presentació –amb accés lliure-, els mecenes que van comprar el llibre a l'avançada podran recollir-lo, i també estarà a la venda per a tothom que el vulgui comprar. A partir de llavors, Teatre Conservatori, 140 anys d'emocions es podrà adquirir a les taquilles del teatre Kursaal, per internet a www.kursaal.cat i també estarà disponible a totes les llibreries de Manresa al preu de 35 euros.

Teatre Conservatori. 140 anys d'emocions

El llibre, tal com assenyalen els autors i autores a la nota justificativa és "una història del Conservatori", que no pretén ser exhaustiva ni definitiva. El llibre l'han construït "a partir de la generositat de moltes persones que han decidit compartir amb nosaltres els seus records: alguns de físics com ara fotografies, programes o cartells i, d'altres, de vivencials en forma de mil i una anècdotes personals".

Teatre Conservatori. 140 anys d'emocions s'estructura en quatre capítols. El primer De convent a teatre: la transformació de l'espai hi explica que l'actual teatre Conservatori és un dels edificis carregats de més història de la ciutat. Construït al segle XIV com a convent dels dominics i església va ser durant molts anys un dels principals centres religiosos de Manresa. Per això, no és estrany que Sant Ignasi si allotgés durant la seva estada a la nostra ciutat. Però els canvis polítics amb la creació de l'estat liberal al segle XIX van transformar aquest espai religiós en un espai d'oci i de cultura.

El segon capítol parla del teatre, dels espectacles de cinema, música... que va acollir aquest espai, que es va transformar d'espai religiós a espai cultural. La construcció del teatre Conservatori va permetre que, des dels orígens i fins avui, s'hi representessin un gran nombre d'espectacles de tots els gèneres. El teatre n'ha estat l'activitat central però cent quaranta anys d'història dona per a molt i l'espai ha estat escenari de concursos, balls, mítings, conferències, cinema, concerts de tot tipus, jocs florals entre altres. 

L'activitat escènica i musical ha estat central en l'edifici del Conservatori des de la construcció del teatre sobre l'antic claustre del convent dels dominics. Central, però no pas exclusiva. Els seus espais han allotjat -i, de fet, allotgen, encara- un munt d'iniciatives, que han aprofitat la seva centralitat dins de la ciutat per donar resposta a inquietuds diverses de la societat manresana al llarg del temps. D'aquests altres usos del teatre Conservatori en parla el tercer capítol del llibre.

I tanca la publicació el quart capítol, dedicat al teatre Conservatori del segle XXI. Des de l'inici del segle XX, l'edifici del Conservatori ha generat controvèrsia sobre si s'havia de conservar o bé enderrocar per obrir una gran plaça al centre de la ciutat. Afectat urbanísticament durant gairebé un segle, diferents col·lectius s'han mobilitzat al llarg d'aquest temps en un sentit i en un altre. Una consulta popular va tancar el debat, el 2014, en favor de la seva conservació per obrir-ne un de nou: el del seu aprofitament com a espai íntegrament dedicat a les arts escèniques.

Un llibre viu... el blog recordsdelconservatori.cat

El llibre que es presentarà dissabte no ha pogut encabir ni de bon tros tot el material que s'ha recopilat. Són moltes les imatges, programes, cartells, records i anècdotes recollides que no s'han pogut publicar, però que sí que veuran la llum al blog recordsdelconservatori.cat. En aquest blog es publicarà tot aquest material i també el que es pugui recollir a partir d'ara, de manera que aquest sigui un llibre viu. L'accés al blog es pot fer directament a recordsdelconservatori.cat o bé a través del codi QR que apareix imprès a la pàgina dels agraïments del llibre. 

Les persones que tinguin material poden adreçar-se a les taquilles del Kursaal (matins d'11h a 13h i tardes de 18h a 21h) o enviant un correu a amicsdelconservatori@gmail.com.