EPSEM i BCUM oferiran xerrades, tallers i exposicions per celebrar la 24a Setmana de la Ciència

Serà del 8 al 17 de novembre, i totes les propostes seran d'accés lliure i gratuït

EPSEM i BCUM oferiran xerrades, tallers i exposicions per celebrar la 24a Setmana de la Ciència
EPSEM i BCUM oferiran xerrades, tallers i exposicions per celebrar la 24a Setmana de la Ciència | AFT
NacióManresa
06 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:04h
Un any més, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (l'EPSEM, vinculada a la UPC) i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) participaran en la Setmana de la Ciència de Catalunya organitzant diverses activitats gratuïtes a la ciutat.

Com en cada edició (la d'enguany serà la vint-i-quatrena), la Setmana de la Ciència té un eix temàtic concret. En el cas de la d'aquest any, els protagonistes de la jornada seran, d'una banda, la Taula Periòdica (amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics), i de l'altra, diferents persones que han estat referents en els seus respectius camps de coneixement.

Dintre d'aquest segon grup s'hi troba l'ecòleg Ramon Margalef (enguany es commemora el centenari del seu naixement); l'enginyer i inventor Narcís Monturiol (coincidint amb el bicentenari del seu naixement); Margaret Hamilton (que va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna), i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.

Quatre xerrades, un taller i dues exposicions

La Setmana de la Ciència se celebrarà del 8 al 17 de novembre, i a Manresa comptarà amb un total de set propostes: quatre xerrades, un taller i dues exposicions. Totes elles organitzades per l'EPSEM i la BCUM i amb entrada lliure i gratuïta.

Xerrades

ANTROPOCÈ: LA FI D'UN MÓN

Tindrà lloc aquest divendres 8 de novembre, a les set de la tarda, a la BCUM. Anirà a càrrec de Daniel Closa, autor del llibre Antropocé, que explicarà per què la humanitat es troba davant d'una nova era geològica.

Els meteorits, els canvis en l'activitat solar o el moviment dels continents són factors que han alterat les condicions de vida en el planeta Terra. D'uns anys ençà, però, el responsable directe d'aquestes alteracions és l'ésser humà.

ELS PUNTS FEBLES DE LA MISSATGERIA INSTANTÀNIA

Tindrà lloc el dimecres 13 de novembre, a les dotze del migdia, a la sala d'actes de l'EPSEM. Anirà a càrrec dels professors de l'àrea TIC a la UPC Manresa Francisco del Àguila i Sebastià Vila. Durant la xerrada lúdica que oferiran exploraran i debatran al voltant de la seguretat de la missatgeria instantània, una eina que en els darrers temps ha esdevingut fonamental en l'activisme.

DONES I TECNOLOGIA: PASSAT, PRESENT I FUTUR

Se celebrarà el dimecres 13 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, a les instal·lacions de la BCUM. L'encarregada de glossar-la serà Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (IEC) i professora de l'ESEIAAT (UPC). Durant la conferència, Salán parlarà d'aquelles inventores, enginyeres, tecnòlogues i científiques que han desenvolupat importants tasques en els seus respectius camps però que han quedat invisibilitzades al llarg dels anys.

TAULA PERIÒDICA: DONES, NACIONS I ALTRES RAONS

Tindrà lloc el dijous 14 de novembre, a les onze del matí, a la sala d'actes de l'EPSEM. Anirà a càrrec de Xavier de las Heras, professor de l'àrea química a la UPC Manresa. Ell serà l'encarregat d'ajudar els assistents a esbrinar què hi ha darrere els noms dels elements químics, alguns dels quals relacionats amb deesses de mitologies europees, i d'altres batejats tenint en compte la nació on va viure els qui els va descobrir.

Tallers

RECORREGUTS DE GEOLOGIA URBANA EN L'ÀMBIT DE LA CATALUNYA CENTRAL

Els entorns urbans es construeixen amb recursos minerals i cal fer una gestió eficient d'aquests recursos per garantir la sostenibilitat a llarg termini. Una passejada per una zona urbana permet descobrir les roques i minerals dels quals deriven la major part de construccions i prendre consciència de la necessitat d'una gestió correcta dels mateixos.

En aquest taller, que dirigirà el professor de l'àrea de mineria de l'EPSEM David Parcerisa, es proposa que qualsevol Institut d'Ensenyament Secundari que es trobi dins l'àrea de la Catalunya Central pugui sol·licitar la visita d'un especialista en l'àmbit de la Geologia i els Recursos Minerals. Aquest especialista realitzarà un recorregut personalitzat per les rodalies del seu centre posant en valor el patrimoni geològic/miner de l'àrea i utilitzarà l'aplicació Instamaps com a eina d'innovació docent.

El taller, que també es podrà realitzar al voltant de la UPC Manresa i combinar-lo amb les altres activitats en el marc de la Setmana de la Ciència, es durà a terme els dies 8, 11 o 15 de novembre, sempre amb reserva prèvia enviant un correu a [email protected].

Exposicions

L'ENGINY (IN)VISIBLE. DONES I TECNOLOGIA: PASSAT, PRESENT I FUTUR

Es tracta d'una exposició sobre la història de les dones i el seu paper en el món de la tecnologia organitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Vic-UCC, la Societat Catalana de Tecnologia i HP. Té l'objectiu de mostrar la invisible dificultat associada a la promoció del talent femení en l'àmbit tecnològic.

Es podrà veure del 6 de novembre al 5 de desembre, de dos quarts de nou del matí a dos quarts de nou del vespre al vestíbul de la Biblioteca el Campus Universitari de Manresa (BCUM).

LA TAULA PERIÒDICA DELS ELEMENTS I LA MARIE CURIE

L'exposició consta d'una Taula Periòdica dels elements gegant i de quinze elements escollits, en els que es mostra, en detall, el mineral de la natura que els conté i els productes de la vida quotidiana que ens envolten en els que es troben.

Així mateix, s'exposen pòsters sobre Marie Curie, una dona que va donar la seva vida per la química i que va contribuir en la descoberta de dos elements de la Taula Periòdica: el Poloni i el Radi.

La mostra es podrà visitar al laboratori de química de la UPC durant els dies 11, 12, 13, 14 i 15 de novembre, de nou del matí a dues del migdia.