Vuit de cada deu alumnes d'instituts de Manresa han presenciat insults homofòbics segons un estudi

El treball de l'Observatori contra l'Homofòbia es va fer a partir d'entrevistes a 300 estudiants de centres de la capital del Bages

Taula del Tercer Sector
Taula del Tercer Sector | Europapress
Redacció
05 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:16h
Un 80% de l'alumnat d'instituts de Manresa ha presenciat insults LGTBIfòbics i un 12% reconeix haver-los fet, segons un estudi que l'Observatori contra l'Homofòbia va fer a partir d'entrevistes a 300 estudiants de centres de Manresa.

L'estudi forma part del dossier La LGTBIfòbia entre nens i adolescents. Una problemàtica social a resoldre, que s'ha presentat aquest dimarts en una jornada de la Taula del Tercer Sector.

L'estudi assenyala que un 80% dels enquestats ha presenciat rumors i comentaris pejoratius, per un 12% que diu haver-hi participat. També que un 50% dels estudiants diu haver presenciat burles en relació amb l'orientació sexual, i un 8% assegura haver-les fet, i un 20% diu haver presenciat agressions per aquest fet i un 2% haver-hi participat.

L'informe alerta del perill d'individualitzar aquesta problemàtica social, tant de les persones assetjades com dels assetjadors i considera imprescindible implantar programes i accions específiques que tracten l'assetjament escolar per orientació sexual, identitat o expressió de gènere i que ofereixin més suports als agents educatius.

El dossier constata que la LGTBIfobia entre nens i adolescents és un "fenomen complex i divers que està en plena ebullició", i ha considerat que és el principal motiu per l'insult, la burla o el rebuig en els centres educatius, no només a Catalunya sinó a tot Europa.

Una de les conclusions de l'informe és que es disposen de poques dades sobre l'assetjament sexual per orientació sexual, identitat o expressió de gènere, la qual cosa dificulta "dimensionar el problema" i poder adequar i millorar les polítiques per combatre-ho.

El dossier ha fixat una sèrie de carecterístiques de la LGTBIfòbia entre xiquets i adolescents, com són la invisibilitat i dificultat de comunicació, el perill de la "normalització" de l'homofòbia i la manca de xarxes de suport.

Les propostes

Davant de tot això, la Taula del Tercer Sector i la Plataforma d'Infància de Catalunya (Pincat) han reclamat més recursos econòmics per fer front a la prevenció, detecció i intervenció de l'assetjament sexual per orientació sexual.

També han demanat més recursos humans per formar persones capacitades en el treball en aquesta problemàtica, assegurar una xarxa de professionals que treballen tant en el context educatiu com en el social, la necessitat d'un acompanyament psicosocial i emocional i obtenir estadístiques sobre aquesta problemàtica social, coordinant-se per aconseguir un registre el més homogeni possible.
 

L'LGBTI-fòbia entre infants i adolescents. Una problemàtica social a resoldre by La muntanya russa on Scribd