L'Ajuntament de Sallent aprova pujar un 9,43% el rebut de l'IBI

ERC responsabilitza els anteriors governs d'haver incrementat les despeses municipals sense tocar els ingressos

Redacció
31 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 15:30h
Imatge d'arxiu d'un ple de Sallent
Imatge d'arxiu d'un ple de Sallent | Fem Poble
L'Ajuntament de Sallent va celebrar el passat dimarts un ple per aprovar de forma inicial les ordenances fiscals que determinaran els impostos amb els que l'Ajuntament de Sallent comptarà el pròxim any 2020 per a prestar els seus serveis a la ciutadania. 

Aquesta presa de decisions, tal i com es va exposar detalladament al ple, "no ha estat fàcil ni volguda per l'equip de govern" i ha estat condicionada a les previsions que indiquen que, si no s'actua, l'Ajuntament de Sallent tancarà l'any 2020 amb unes despeses de funcionament ordinari superior als seus ingressos. Finalment, el ple va aprovar, entre les mesures més importants, apujar un 9,43% l'IBI.

Segons va explicar l'actual govern d'ERC, aquest increment de la despesa de l'Ajuntament al llarg dels anys "no s'ha vist traduïda en un increment dels ingressos per a poder-la sostenir". Segons l'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, "l'anterior equip de govern va optar per a dur a terme una política de reducció continuada dels impostos sobre els béns immobles (IBI) i sobre les plusvàlues a través de baixades continuades dels valors cadastrals".

Aquesta forma d'actuar ha estat possible en aquests darrers anys perquè l'Ajuntament partia d'una situació en la que els impostos amb què comptava eren molt superiors a la despesa. Carme Escamez, regidora d'Hisenda, assegura que "aquesta política ha provocat també que any rere any s'hagi disminuït sistemàticament el marge positiu entre ingressos i despeses amb què l'Ajuntament comptava".

En aquesta línia, les dades de què l'Ajuntament disposa el mes d'octubre d'enguany, indiquen que aquest any 2019 no hi haurà marge entre els ingressos corrents de l'Ajuntament i la despesa corrent per al seu funcionament. En aquest sentit, destaca Escamez, "les previsions per a l'exercici 2020 indiquen que, si no s'actua, en aquest exercici les despeses de funcionament de l'ajuntament ja seran superiors als ingressos".
 
Evolució d'ingressos i despeses 2016-2020 

La regidora d'Hisenda va manifestar, a més, que "l'anterior equip de govern era conscient d'aquesta situació i així ho va exposar en la memòria d'alcaldia de les ordenances fiscals per a l'exercici 2019, però sorprenentment tot i conèixer la situació, al 2019 només es van incrementar els impostos a les empreses, provocant a nivell global una nova disminució dels ingressos pel consistori".

L'equip de govern d'Esquerra Republicana, sorgit de les passades eleccions del mes de maig, ha optat per redreçar de manera imminent aquesta situació. Segons l'alcalde, Oriol Ribalta "al llarg del 2020 patirem en la gestió del dia dia perquè ens obligarà a reduir despesa. Per això, estem treballant en l'anàlisi dels serveis que presta l'Ajuntament per a millorar-ne la seva eficiència i reduir-ne el cost i en una auditoria de personal per a obtenir informació sobre les possibilitats d'optimització d'aquesta despesa". Amb aquestes actuacions es preveu dur a terme una reducció de la despesa que ajudarà a corregir en part la situació de dèficit prevista per l'exercici 2020. 

Situar els ingressos de l'Ajuntament per sobre de la despesa és un moviment complex, per la dinàmica que havia agafat els últims anys, i per aquest motiu ha estat imprescindible plantejar una correcció en la baixada d'impostos realitzada en els últims anys per tal d'equilibrar-los amb el volum de despesa "que s'ha heretat de l'anterior equip de govern". 

Segons l'alcalde, "cal destacar que el romanent de tresoreria de l'Ajuntament de Sallent permet tenir una base econòmica segura, tot i que són coses molt diferents eixugar la diferència entre despeses i ingressos amb l'estalvi". 

Per l'Ajuntament de Sallent "és important poder assolir aquest objectiu a l'any 2020, perquè aquest fet implicarà que a partir de l'any 2021 l'actual equip de govern podrà dur a terme els projectes d'inversió, com per exemple la residència". 

Si no es fessin aquestes mesures correctores, assegura Ribalta, "l'any 2020 no es podria demostrar que les finances de l'Ajuntament de Sallent estan equilibrades i, en conseqüència, no seria fins a l'any 2023 que es podrien iniciar els projectes d'inversió de l'actual equip de govern, cosa de la que és totalment conscient l'anterior equip de govern". 

En aquest entorn, el ple municipal de l'Ajuntament de Sallent va aprovar dimarts al vespre de forma inicial les noves ordenances fiscals per l'any 2020, amb els vots favorables d'ERC (7) i els vots en contra de Junts per Sallent (3) i Fem Poble (2), acordant amb els grups de l'oposició que, si en el període d'exposició pública d'aquestes ordenances es produïssin les circumstàncies que indiquessin que no és necessari un ajust de la dimensió prevista actualment, s'acordaria un descens dels tipus impositius previstos.

Un recàrrec del 50% per a immobles desocupats, entre les novetats

Com a novetat per aquest 2020 s'inclou en l'ordenança fiscal reguladora de l'IBI el desenvolupament d'un recàrrec del 50% per tots aquells immobles d'ús residencial que es troben desocupats amb caràcter permanent ja que aquest 2019, finalment, s'ha aprovat el real decret llei 7/2019 d'1 de març de mesures urgents en matèria d'habitatge i lloguer que desenvolupa, tot i que de forma molt genèrica, els requisits per a establir aquest recàrrec. L'objectiu és incidir en el mercat del lloguer i rebaixar els preus dels lloguers a Sallent. 

Pel que fa a l'IBI, es corregeix parcialment la baixada continuada per tal d'adequar-la al nivell de la despesa, amb un increment del 9.43%. En relació a l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, s'incrementen en 20 punts les bonificacions relatives a transmissions per causa de mort a favor dels seus descendents de primer grau i adoptats, els cònjuges i els seus ascendents de primer grau i adoptants per tal de protegir aquests actes de la pujada de tipus impositiu prevista. 

D'altra banda, s'aplicarà l'ordenança fiscal que contempla la tributació per a les pedreres, que l'antic equip de govern, durant anys, ha deixat de recaptar.

JxCat considera la pujada d'impostos "brutal i innecessària"

Des de Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet, han denunciat "la brutal i innecessària" pujada d'impostos que fa l'equip de govern. Recorden que "durant el nostre pas per l'Ajuntament vàrem destinar molts esforços per tal de mantenir unes finances equilibrades i amb una bona salut econòmica".

Sobre l'elaboració d'un ple econòmic, Junts valora que l'equip de govern "només" ha sabut encarregar un estudi a la Diputació de Barcelona, on tècnicament els diuen que per anar bé es necessiten aproximadament 650.000 euros més per l'any 2020, i "l'única cosa que han sabut fer és apujar els impostos".