Condemnats per abús sexual i no per agressió cinc dels sis acusats de violar en grup una menor a Manresa

L'Audiència Provincial els imposa penes d'entre 10 i 12 anys de presó i absol un altre jove jutjat pels mateixos fets

Alguns dels acusats sortint de l'Audiència Provincial de Barcelona
Alguns dels acusats sortint de l'Audiència Provincial de Barcelona | Gemma Aleman
Redacció
31 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:23h
L'Audiència de Barcelona ha imposat penes d'entre 10 i 12 anys a cinc joves majors d'edat per la violació múltiple a una nena de 14 anys a Manresa el 2016, i els condemna per delicte d'abús sexual, tot i que Fiscalia al final del judici va acusar d'agressió sexual, segons la sentència de la secció 22 recollida per Europa Press.

El tribunal també els condemna a pagar una indemnització de 12.000 euros a la víctima, mentre que absol altres dos acusats en el judici, perquè sobre un no ha quedat provat que participés en els abusos i del segon diu que tampoc s'ha acreditat que incorregués en el delicte d'omissió del deure d'impedir delictes.

Els fets van ocórrer l'octubre del 2016 a Manresa, quan un grup de joves va acudir a una fàbrica abandonada -al Camí Torre d'en Vinyes- per consumir begudes alcohòliques i els cinc van abusar de la menor quan estava inconscient, després d'haver pres alcohol malgrat la seva "baixa tolerància" i haver fumat marihuana.

El tribunal considera que és inequívocament un delicte d'abús sexual quan ha quedat demostrat que la víctima estava inconscient i "sense poder determinar-se i acceptar o oposar-se a les relacions sexuals", però no veu violència o intimidació en els fets.

Segons relata la sentència, quan la menor va quedar inconscient, Bryan A. la va portar a una caseta a la zona de la fàbrica abandonada, on aquest va abusar d'ella en una primera ocasió i va avisar la resta de condemnats, Daniel D., Yordanis de J., Walter D. i Maikel P., que la van penetrar per torns.

Bryan A. i Maikel P. van tornar a abusar de la víctima quan ja se n'havien anat els altres tres joves -pels quals el tribunal els imposa la condemna màxima per abús continuat-, i dies després Bryan A. va contactar amb tres persones abans que atestessin per dir-los que no parlessin del succeït si no volien tenir problemes.

Sorpresa pel "canvi" de la Fiscalia

En la sentència, l'Audiència també indica que "ha sorprès al tribunal el canvi de qualificació jurídica del Ministeri Fiscal en les seves conclusions, perquè la prova practicada en el plenari va defensar la seva qualificació provisional d'abusos, i en canvi no va aportar elements que justifiquessin mutar els abusos en agressions sexuals".

Els magistrats consideren que la víctima estava inconscient i que els cinc joves van abusar d'ella "sense utilitzar cap mena de violència o intimidació per vèncer una oposició que no va existir o obtenir un consentiment que la dona no estava en condicions de poder donar" -malgrat remarcar que el consentiment en aquest cas és irrellevant en ser la nena menor de 16 anys-.

En valorar les indemnitzacions, l'Audiència afirma que "l'atac a la indemnitat sexual de la víctima va ser extremadament intensa i especialment denigrant, i a més es va produir sobre una menor que estava en situació de desemparament".