Serveis funeraris

Àltima dissenya els primers fèretres ecològics personalitzables

L'empresa funerària presenta uns innovadors taüts de fusta sense elements contaminants amb la possibilitat d'imprimir imatges a la tapa

per Redacció, 31 d'octubre de 2019 a les 12:03 |
Model dde fèretre ecològic que ofereix Fontanova | Àltima
Àltima, empresa especialitzada en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris amb presència al Bages a través de Funerària Fontanova -amb tanatoris a Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Abadal-Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Navarcles, Cardona i Santpedor-, ha dissenyat una proposta única al nostre país, amb l'objectiu d'oferir uns serveis cada cop més sostenibles i personalitzats. Es tracta dels primers taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d'una gran imatge a la tapa, amb tinta no contaminant. Les temàtiques poden ser tant d'inspiració religiosa com laica –Sant Jordi, el mar Mediterrani, el Tibidabo, un paisatge de vinyes o un àngel-.

L'empresa funerària aposta des de fa anys per solucions respectuoses amb el medi ambient als diversos centres on presta servei. Tal com exposa Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d'Àltima, “la nostra filosofia és oferir uns serveis funeraris adaptats a les persones i que, a la vegada, siguin el més sostenibles possible. Fa més de deu anys ja vam començar amb alternatives de sepultures ‘verdes' com el Bosc de la calma, passant per l'adquisició dels primers vehicles elèctrics fins arribar als fèretres ecològics personalitzables d'avui. I no només això, sinó que des de fa tres anys mesurem la nostra petjada de carboni amb l'objectiu de seguir millorant”.


La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s'espera que les caixes es distribueixin als centres d'Àltima al Bages en els propers mesos, amb possibles noves temàtiques d'imatges.

La incineració es manté al 33 % al Bages

La principal tendència a l'alça dels darrers anys en l'àmbit funerari és la incineració. A Àltima, aquesta opció ja representa prop del 52 % del total de serveis de la companyia, a totes les comarques on opera, en el darrer any. En el cas del Bages, la xifra se situa al 33 %, per sota de la mitjana de la província de Barcelona, que frega el 50 %. Segons dades de l'empresa, a Catalunya, la xifra supera el 45 %, una tendència consolidada a les zones urbanes però cada cop més creixent també en àrees menys poblades.

Segons el director general de Cementiris de l'empresa, Joan Ventura, "fa uns deu anys que la incineració va començar a despuntar i a marcar tendència al nostre país. És el canvi més important dels darrers temps en l'àmbit dels serveis funeraris i ens hi hem anat adaptant progressivament, integrant el servei de crematori a diversos tanatoris i cementiris que gestionem, així com sepultures i urnes específiques per al destí de les cendres".


En aquest sentit, Àltima ha posat en marxa enguany un nou forn crematori al tanatori que va obrir fa poc més d'un any a Terrassa, al barri de Can Petit. En total, l'empresa disposa de vuit crematoris arreu de Catalunya, distribuïts principalment a les províncies de Barcelona i Girona (Figueres i Ripoll). La companyia té previst posar en marxa abans de finals d'any el Tanatori del Litoral, un equipament a Sant Adrià de Besòs que gestionarà conjuntament amb PFB - Serveis Funeraris i que disposarà també de servei d'incineració i d'un jardí per a la inhumació de les cendres.

Del total de serveis d'Àltima al Bages, un 72,7 % es decanta per taüts ecològics –de fusta de tala controlada, vernissats a l'aigua i sense elements metàl·lics ni texits sintètics- i el 50 % de les urnes ja són biodegradables –d'argila, sal, fang o bambú, principalment-. Els canvis d'hàbits a l'hora del comiat també es fa palès pel que fa al tipus de cerimònia al global de zones on opera Àltima, ja que més del 19 % tria opcions laiques i poc més del 80 % són celebracions religioses, majoritàriament catòliques. Al Bages, el 18,4 % tria homenatges aconfessionals i el 81,5 % prefereix cerimònies religioses, en línia amb la tendència general.

 

Participació