Althaia presenta el nou Comitè d'Ètica Organitzacional en el X Seminari de Bioètica

La jornada, organitzada pel Comitè d'Ètica Assistencial, ha comptat amb la participació d'una setantena de persones

Una de les meses durant el Seminari de Bioètica
Una de les meses durant el Seminari de Bioètica | Althaia
Redacció
29 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:24h
Sota el títol Ètica a les organitzacions sanitàries, la Fundació Althaia ha celebrat el X Seminari de Bioètica. Ha estat un fòrum de reflexió i debat impulsat pel Comitè d'Ètica Assistencial de la institució que ha aplegat una setantena de persones. En el decurs de la jornada s'ha presentat el nou Comitè d'Ètica Organitzacional d'Althaia i s'ha posat de manifest el compromís de la institució d'incloure l'ètica en tots els àmbits de l'organització.

Montserrat Esquerda, directora general de l'Institut Borja de Bioètica, ha estat l'encarregada d'obrir el seminari. Una conferència inaugural en la qual ha exposat els marcs ètics de l'àmbit sanitari, tenint en compte no només els pacients, sinó també els professionals i les pròpies institucions. Esquerda considera que el món sanitari s'ha tornat "accelerat, complex i incert" i, per això, creu necessari que "tots els agents implicats vagin alineats perquè les persones siguin curades, però també cuidades".

En la primera taula de debat, el director de Recursos Humans de la Fundació Althaia, Jordi Nonell, ha parlat d'un dels temes centrals del seminari, l'ètica institucional, i ha explicat com a la institució s'està materialitzant amb el Comitè d'Ètica Organitzacional. Constituït el passat mes de setembre, aquest és un òrgan que té per objectiu afavorir la implantació d'una cultura ètica institucional i ser un espai de reflexió ètica en tot allò que té a veure amb el funcionament de l'organització. El nou òrgan és un ens complementari al Comitè d'Ètica d'Investigació Científica i al Comitè d'Ètica Assistencial. 

En el marc de l'ètica a les organitzacions sanitàries, també s'ha pogut conèixer, de la mà del seu director general Jaume Duran, l'experiència de la Fundació Sanitària Mollet i del seu Comitè d'Ètica Institucional.

En aquesta mateixa taula, el director de Qualitat i Coneixement d'Althaia, Alfons Hervàs, ha donat a conèixer les principals novetats del Codi ètic, que s'ha renovat mitjançant un procés de participació que ha comptat amb la implicació de professionals i usuaris. Es tracta d'una guia que concreta els valors que promou la institució i quines són les actituds i comportaments recomanables per desenvolupar-los i assolir una atenció de qualitat i d'excel·lència.

La segona taula del Seminari de Bioètica ha servit per conèixer tres experiències que s'estan portant a terme a Althaia i que permeten visualitzar com es gestiona l'ètica institucional en el dia a dia dels serveis assistencials. Roger Ibáñez, cap de la Unitat d'Infermeria de Salut Mental d'Althaia, ha presentat el projecte Libera Care. Es tracta d'un nou model de cura, atenció i intervenció centrat en la persona que s'està implementant a la divisió de Salut Mental i que aposta per una atenció integral que respecti la dignitat de la persona i les seves necessitats concretes, encaminada a reduir al màxim les mesures restrictives. 

En aquesta taula també hi ha pres part la infermera d'Althaia, Arrate Tamayo, que ha explicat com havia passat de portar la bata blanca de professional a posar-se la de pacient. Des d'aquesta experiència, ha ressaltat la importància que té la humanització dels espais assistencials i com un entorn amb més confort i calidesa ajuda a afrontar un problema de salut. Segons la infermera, "la malaltia passa, no la podem esborrar, però podem fer que l'experiència viscuda que ens quedarà en el record sigui més suportable".

Per últim, la cap de la Unitat de Qualitat d'Althaia, Teo Baeza, ha presentat el projecte d'atenció a les segones víctimes. Aquest té per objectiu donar suport i eines a aquells professionals de la institució que, en la seva pràctica assistencial, es poden trobar implicats en incidents relacionats amb la seguretat del pacient i, com a conseqüència del mateix, poden experimentar un trastorn emocional o físic.

La jornada s'ha clos amb un reconeixement al Comitè d'Ètica Assistencial d'Althaia que fa deu anys que impulsa la celebració d'aquest Seminari de Bioètica.