Estudiants de la UPC de Manresa tanquen la facultat el primer dia de vaga indefinida

Una trentena d'alumnes de la universitat s'han quedat a dormir al centre amb la voluntat d'evitar que es duguessin a terme les classes habituals

L'entrada al vestíbul de la UPC de Manresa, barrada amb cadires pels estudiants impulsors de la vaga indefinida
L'entrada al vestíbul de la UPC de Manresa, barrada amb cadires pels estudiants impulsors de la vaga indefinida | AFT
29 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:03h
Amb les portes barrades. Així és com s'han trobat, aquest matí de dimarts, 29 d'octubre, els estudiants de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) que, com cada dia lectiu, tenien previst fer classe. No els ha sorprès del tot, aquest fet, sobretot tenint en compte les accions de reacció a la sentència que centenars d'alumnes del centre van protagonitzar fa dues setmanes, així com també la convocatòria, per part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), d'una vaga indefinida d'estudiants universitaris a partir d'aquest mateix dimarts.

Els encarregats de tancar la facultat manresana (que forma part de la UPC) han estat una trentena d'alumnes del centre. Van decidir tirar endavant l'acció en el marc de dues assemblees obertes que van tenir lloc dilluns (una a les dotze del migdia i l'altra a les nou del vespre). En aquesta darrera, els assistents van acordar quedar-se a dormir a la universitat per evitar que l'endemà (avui) es duguessin a terme les classes habituals. És per això que durant aquesta nit han apilat cadires davant les entrades perquè cap alumne hi pogués accedir. L'única porta que han mantingut i que se segueix mantenint oberta és la que queda just al costat de l'aparcament del professorat, precisament perquè tant docents com treballadors del centre puguin entrar-hi.

"El que volíem era, més enllà d'haver aconseguit suspendre les activitats avaluables durant els dies 30 i 31 d'octubre, aturar, també, l'activitat acadèmica el dia d'inici de la vaga", expliquen alguns dels estudiants protagonistes de la tancada, que afegeixen que "si bé la nostra intenció era mantenir les portes del centre barrades tots tres dies, al final hem acordat amb la direcció de l'EPSEM que la tancada s'allargarà durant tot el dia d'avui però que demà es tornaran a obrir les portes" perquè els alumnes que ho vulguin puguin anar a classe.
 

Les entrades a la UPC de Manresa, tancades pels estudiants impulsors de la vaga indefinida Foto: AFT


"Alguns alumnes han fet venir els Mossos però els he fet marxar perquè no volem enfrontaments"

El tancament de la facultat manresana no ha agradat a tots els estudiants. Alguns d'ells, fins i tot, han trucat els Mossos d'Esquadra perquè aconseguissin deixar-los entrar. "Vinc de Barcelona, i trobar-me la universitat tancada quan tinc tot el dret a fer classe, no m'ha fet gens de gràcia", manifestava un dels joves discordants amb l'acció.

Poc després que arribessin els agents policials, s'ha dirigit, fins l'entrada exterior del centre, la directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet, que ha parlat amb els alumnes que volien entrar i els ha intentat calmar dient-los que la tancada només duraria un dia i que les classes es reprendrien amb normalitat a partir de dimecres. Així mateix, ha demanat als mossos que se n'anessin: "els he fet marxar perquè no volem enfrontaments", ha assenyalat.

Argelaguet també ha explicat a NacióManresa que des de la direcció de la universitat (igual que han fet la resta de centres que formen part de la UPC) han arribat a un acord amb els estudiants en vaga: "com que qui la faci [la vaga] no podrà seguir una avaluació contínua, els professors i professores els qualificaran a través d'un examen final". Així, continua, "tothom que s'adhereixi a la vaga tindrà dret a aprovar les assignatures igual que la resta d'alumnes que optin per l'avaluació contínua". Pel que fa a les pràctiques ("en el camp de l'enginyeria hi són molt presents", detalla), la directora ja ha avançat que "cada professor decidirà com les articula perquè tant els estudiants que van a classe com els que no, les puguin dur a terme".
 

L'entrada al vestíbul de la UPC de Manresa, barrada amb cadires pels estudiants impulsors de la vaga indefinida Foto: AFT