L'Ateneu Cooperatiu i Sostre Cívic obren a Manresa un punt d'informació en habitatge cooperatiu

El punt, que té el suport del CEDEM Manresa, estarà en funcionament cada 15 dies al Palau Firal a partir del dimarts 29 d'octubre

Redacció
28 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:43h
El punt d'informació serà al Palau Firal
El punt d'informació serà al Palau Firal | Jordi Preñanosa
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i la cooperativa Sostre Cívic impulsen conjuntament un punt d'informació en habitatge cooperatiu a la Catalunya Central. Al punt podrà acudir-hi qualsevol persona que tingui interès en l'habitatge cooperatiu, ja siguin persones individuals, grups, tècnics o entitats interessades. El punt, que compta amb el suport del CEDEM Manresa, estarà en funcionament cada 15 dies i oferirà els seus serveis a Manresa a partir del dimarts 29 d'octubre.

La creació d'aquest servei és degut al creixent interès de la població en trobar alternatives d'habitatge a la compra i el lloguer. I és que d'ençà de la crisi, les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús han viscut un gran impuls a Catalunya. La primera cooperativa d'habitatge en cessió d'ús va ser Cal Cases, nascuda l'any 2007, i des d'aleshores n'han anat sorgint moltes altres: La Sequoia (Sant Vicenç de Torelló), La Muralleta (Santa Oliva), La Borda (Barcelona), Princesa 49 (Barcelona), La Raval (Manresa), Walden XXI (Sant Feliu de Guíxols), Vidàlia (Puig-reig), etc.

No es tracta, però, d'un model nou. Ni tampoc minoritari. En alguns països com Dinamarca o l'Uruguai, les cooperatives d'habitatge o similars tenen una llarga història i una presència molt important. En el cas de Dinamarca, per exemple, arriben a representar el 26% del conjunt del parc habitatge.

Característiques del model

Les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús es caracteritzen perquè la cooperativa com a tal és la propietària de les edificacions, tant dels elements comuns com dels habitatges, i els socis gaudeixen de l'ús exclusiu dels habitatges i altres elements. Així doncs, el soci no acaba de ser un llogater ni tampoc un propietari: per un costat disposa de l'adjudicació de l'habitatge que és propietat de la cooperativa, però per un altre és soci de la cooperativa.

Un altre aspecte rellevant del model és que, en cas de necessitar un préstec per fer front als costos de la construcció o reforma de l'edifici, és la cooperativa qui el demana i qui ha de respondre davant dels creditors, protegint d'aquesta manera els socis de la cooperativa que només responen per la quantitat que han aportat a la cooperativa.

El punt d'informació

El servei estarà disponible a partir del dimarts 29 d'octubre i a partir d'aleshores, cada 15 dies estarà operatiu. L'horari serà de 10h a 14h i de 15h a 17h i per poder-hi assistir caldrà concertar una cita prèvia a través d'aquest formulari. El punt estarà ubicat al Palau Firal de Manresa, a les oficines del CEDEM (Carrer Castelladral 5-7, Polígon Industrial Els Dolors, 08243 Manresa). Per més informació podeu consultar la web de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.