Recreació

Més de cent figurants situen Sant Joan en el 1920 durant la fira dels Embarrats

El municipi bagenc s'ha traslladat de nou a principis del segle XX, època cabdal per al seu desenvolupament i en que destacà per la seva producció tèxtil

per Laura Coletas, Sant Joan de Vilatorrada, 27 d'octubre de 2019 a les 15:57 |
La recreació històrica és un dels plats forts dels Embarrats de Sant Joan | Laura Coletas
Amb el tradicional repic de campanes, Sant Joan de Vilatorrada va encetar dissabte una nova edició de la fira dels Embarrats, amb més de cent figurants, actors i actrius. El municipi bagenc s'ha traslladat de nou a principis del segle XX, època cabdal per al seu desenvolupament i en que destacà per la seva producció tèxtil. 

Parades artesanes, mostra d'oficis, representacions pels carrers, cercaviles, exposicions, visites teatralitzades a les fàbriques i passejades amb carruatge pel centre de la vila han estat alguns dels elements que han permès als visitants endinsar-se en les acaballes del segle XIX. La fira ha comptat amb nou espais diferents. 


Vestits d'època, balcons decorats amb l'emblema de l'esdeveniment, bales de palla col·locades pels diferents racons de la vila han configurat l'escenografia de la festa. 
 

Les visites guiades a les antigues fàbriques tèxtils han tingut èxit. Foto: Laura Coletas


Algunes de les activitats més destacades del cap de setmana han estat la trobada de puntaires, que ha aglutinat 180 participants vinguts d'arreu o les visites nocturnes teatralitzades a les fàbriques. Marc Vilarnau, un dels guies, explicava que dissabte es van fer un total de "12 passes amb una mitjana de 50 i 60 persones en cada torn". "Va ser tot un èxit" afegia. Les sessions, que van començar a quarts de 7 de la tarda, es van allargar fins gairebé la 1 de la matinada.

El director de la fira, Miquel Riera, ha destacat que "molta gent es va quedar sense poder visitar les fàbriques, ja que les places eren limitades". Gairebé un miler de persones van poder gaudir de l'activitat, que va aixecar una gran expectació, més de la que van poder atendre. Aquest diumenge s'han fet visites guiades a la fàbrica Burés i a la turbina de la Borràs. 

 
Riera afegia que aquest any han apostat per un espai gastronòmic amb productes artesanals i de proximitat, i han eliminat els animals vius al Passeig del Riu, tot substituint-los per una granja d'animals "ficticis". Finalment ha conclòs que "és una fira de poble, que la fa possible tot Sant Joan". 
 

Sant Joan de Vilatorrada ha celebrat festa grossa amb els Embarrats. Foto: Laura Coletas


La fira d'enguany ha comptat amb una major participació d'entitats i comerços del municipi. En aquesta edició, les parades s'han traslladat, per primera vegada, al Carrer Major. La representació de l'Auca dels Embarrats, que en l'edició anterior no es va estrenar a causa de les condicions climatològiques adverses, es va poder veure per primer cop a la Plaça de l'Església. 

Durant dos dies, el poble ha pogut gaudir d'un ampli programa d'activitats amb unes condicions meteorològiques immillorables i finalitzarà aquest vespre amb la Festa de cloenda de la fira i el piromusical a la Plaça Major. 

 

Participació