En marxa la manifestació multitudinària per la llibertat a Barcelona

El sobiranisme torna a sortir al carrer dues setmanes després de la sentència amb un format i un lema que han intentat ser el màxim d'inclusius possible

Manifestació per la llibertat al carrer Marina de Barcelona.
Manifestació per la llibertat al carrer Marina de Barcelona. | Albert Alemany
Sara González / Jordi Velert
26 d'octubre del 2019

El sobiranisme ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte sota un clam inequívoc: "Llibertat". Milers de persones omplen el carrer Marina de Barcelona responent la crida d'un centenar d'entitats -entre les quals l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural- que interpel·len tots els contraris a la sentència del Tribunal Suprem. Totes les formacions sobiranistes, membres del Govern inclosos, participen en una manifestació que arriba dotze dies després del veredicte de Manuel Marchena.

Més de 400 autocars s'han encarregat de desplaçar els manifestants del territori fins a Barcelona en direcció cap a una marxa que ha rebut el suport d'entitats socials com la Taula del Tercer Sector, La Fede, Fundipau, el Casal d'Infants del Raval, UFEC, Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes, Novact o Unió de Pagesos. La majoria d'entitats adherides són les que el mateix dia que es va fer pública la sentència es van concentrar a plaça Sant Jaume per manifestar el seu rebuig. També UGT ha animat a participar a la manifestació d'aquest dissabte, mentre que CCOO ha deixat en mans dels seus afiliats la decisió d'anar-hi o no

Els impulsors s'han fixat com a objectiu aconseguir també que la mobilització sigui el màxim d'inclusiva i rebi el suport, almenys, de tots els accents del sobiranisme. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri,  va fer ahir una darrera crida perquè s'hi sumi "tothom qui consideri que la sentència és injusta i que cal acabar amb la via de la repressió". Va dir, directament, que els agradaria comptar amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Més encara quan el ple de l'Ajuntament ha rebutjat la sentència amb el vot favorable dels comuns.

Dos anys de la DUI

La mobilització rere la pancarta de "llibertat" es celebra tot just quan es compleixen dos anys de la declaració fallida d'independència al Parlament i de la tardor per la qual han acabat condemnats sis exconsellers, l'expresidenta del Parlament i els activistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La sentència va desencadenar una bateria de protestes la setmana passada amb un balanç de sis dies consecutius de disturbis insòlits que han acabat amb més de 600 ferits i una trentena de persones en presó provisional. Tot plegat, la cara oposada a les massives Marxes per la Llibertat que van culminar amb una jornada de vaga general equiparable a la del 3-O a Barcelona i al territori.

La manifestació d'aquest dissabte serà la gran darrera protesta abans de l'arrencada de la campanya electoral del 10-N. A partir d'aleshores, és Tsunami Democràtic, moviment impulsor d'accions des de la no-violència, que ha assenyalat dates de mobilització al calendari: la primera, el 9 de novembre, en plena jornada de reflexió prèvia a uns comicis determinants per al PSOE. 
 

Manifestació «Llibertat» a Barcelona. Foto: Albert Alemany