La justícia dicta sentència: l'argilera de la Vinya del Tot no serà un abocador de bales d'ecoparc

Amb aquesta resolució l'empresa bagenca Efienergia veu tombat el contenciós que va presentar contra la Generalitat i la plataforma Salvem Callús

25 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 12:20h
Antiga argilera de la Bòbila on Efienergia vol instal·lar-hi un abocador
Antiga argilera de la Bòbila on Efienergia vol instal·lar-hi un abocador | Estefania Escolà
Cinc anys després, arriba la sentència: Efienergia no podrà convertir l'antiga argilera de la Vinya del Tot (ubicada a Sant Mateu de Bages) en un abocador de bales d'ecoparc. Així ho ha dictaminat la justícia, que ha tombat el contenciós que l'empresa bagenca va presentar contra la Generalitat de Catalunya i la plataforma Salvem Callús després que el departament de Territori i Sostenibilitat no li atorgués la llicència ambiental al·legant que el projecte de l'abocador no garantia la protecció del medi ambient.

La via judicial era l'últim cartutx d'Efienergia per aconseguir tirar endavant el projecte, després de passar-se anys intentant portar-lo a terme per la via administrativa, una via que sempre va mostrar-se desfavorable a la proposta; igual que els veïns i veïnes de Sant Mateu de Bages i Callús, que de seguida que van saber, l'any 2011, que una empresa volia convertir en abocador de deixalles compactades l'argilera de la Vinya del Tot, es van mobilitzar creant la plataforma Salvem Callús i impulsant la campanya No a l'abocador!.

Efienergia ho segueix intentant

La negativa tant de l'administració com de la justícia, però, no ha fet rendir Efienergia, que ja fa uns mesos va presentar un altre projecte per convertir l'antiga argilera en un abocador de residus àrids provinents de la construcció i d'escòria d'origen siderúrgic. En aquest cas, el departament de Territori i Sostenibilitat li ha donat llum verda, una decisió que des de els ajuntaments de Callús Sant Mateu i la plataforma Salvem Callús reproven fermament.

En aquest sentit, els veïns i veïnes afectats pel projecte van decidir, durant una reunió celebrada el mes passat, que recollirien signatures en contra del projecte i les enviarien a la Generalitat. Aquesta acció se suma a les al·legacions presentades pels dos ajuntaments i per la plataforma Salvem Callús.