Els Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada arribaran amb un bon gruix de novetats

La fira de l'arribada de la indústria al municipi bagenc tindrà lloc aquest cap de setmana

Presentació de la Fira Embarrats de 2019
Presentació de la Fira Embarrats de 2019 | AjSJV
Redacció
23 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:50h
Sant Joan de Vilatorrada tornarà a escoltar el soroll de les fàbriques aquest cap de setmana amb el retorn dels Embarrats, la fira que situa la població bagenca en ple 1920, en ple desplegament de la fabricació al municipi.
 
La Fira Embarrats és un projecte de poble, és la història de Sant Joan de Vilatorrada que passa de ser agrícola i ramader a conviure amb el món industrial. L'arribada de les fàbriques Burés, Borràs i Gallifa van transformar la imatge i la vida del poble.

"Embarrats és una celebració, és vida, és festa però també és el record dels nostres avantpassats de les dones i els homes que gràcies a elles i ells Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella és el que és i som el que som", ha afirmat l'alcalde Jordi Solernou.

Com a aperitiu, el passat diumenge Sant Joan va viure la passejada solidària de Creu Roja i Embarrats amb la novetat enguany d'un nou recorregut que va passar per l'interior del Mas de les Torres amb accions teatralitzades de la vida al Mas el 1920.

Durant tota la setmana s'han engalanat espais per començar a celebrar la festa, l'ABIC ha tingut exposats maniquís als seus aparadors per promocionar el vestuari de l'època i, com era obligat en qualsevol gran festa el 1920, els veïns i les veïnes han penjat el seu domàs al balcó.

Les escoles del poble també viuen Embarrats amb l'Auca d'Embarrats, visites a la fàbrica i jocs tradicionals de l'època com els patacons, els cèrcols i altres.

D-urant la setmana hi ha contes cosits de màgia a l'espai infantil de la Biblioteca, xerrades sobre la cultura industrial a les fàbriques amb el Jan Grau, exposicions fotogràfiques i el divendres 25 un ball de pagès a Cal Gallifa amb els Nois del Rostoll.

El dissabte 26 i diumenge 27 se celebrarà la fira propiament dita. A part de la taverna Vilatokada, les típiques parades d'artistes i artesans, Turisme de Barcelona i entitats d'aquest any, el Comerç del poble, l'Abic, faran seu el carrer Major i el bon menjar davant de la Gallifa amb un renovat espai gastronòmic. El diumenge al matí hi haurà una trobada de puntaires i un mercat de pagès amb productes de l'horta del costat de casa.

Però hi haurà més novetats: sessions de cinema mut a la Verbena gràcies a una persona que estima molt el cinema: en Miquel Fornell. L'escola municipal de música aportarà peces de sarsuela en música i veus en directe. El dissabte i el diumenge hi haurà carruatges amb cavalls que faran el seu recorregut pel barri vell i el barri jueu de Sant Joan de Vilatorrada. El diumenge, un rellotge que té vida interior ocuparà la plaça major amb El Carilló de la companyia La Tal. El dissabte davant de l'església es podrà viure l'Auca d'Embarrats.

Tot això anirà acompanyat per les visites al cor de les fàbriques amb noves escenes, un nou espectacle de Burlesque i vodevil de Les filles de la estravaganza, representacions en playback d'havaneres i sarsuela, les accions teatralitzades de les bugaderes, els pagesos que arriben a Sant Joan, les mestresses i les minyones, l'escola, les cosidores a la plaça de l'església i les famílies que van al mercat, l'acordionista i les seves sardanes, els treballadors del canal, els amos de les fàbriques arribant en cotxes d'època i les autoritats inaugurant la fira.

La històrica consagració de l'església pel bisbe Torres i Bages, la processó, la monja i les seves nenes, les cercaviles musicals amb els nois de rostoll i xarop de canya, i una gran festa amb música i castells de focs en un nou indret la Plaça major, seran altres de les activitats.

"Tota aquesta llista de coses és la llista de les il·lusions, l'esforç, les ganes, la involucració de molta gent de Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella, i també de la comarca, la llista amb els noms de totes aquestes persones seria llarguíssima i m'agradaria poder no només anomenar-los un per un sinó també donar-los les gràcies, elles i ells són el cor que fa bategar embarrats" ha assegurat Miquel Riera.

Programa dels Embarrats 2019