Universitat

La UVic-UCC inaugura el curs acadèmic 2019-2020 al campus Manresa

Pere Fons, que va dirigir la FUBages entre els anys 1997 i 2000, ha rebut la Medalla de la institució

per Redacció, 22 d'octubre de 2019 a les 15:43 |
Pere Fons ha estat reconegut per la UVic-UCC | UVic-UCC
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha celebrat aquest dimarts l'acte institucional d'inauguració del curs acadèmic 2019-2020. Aquesta ha estat la segona vegada que aquest acte se celebra a UManresa des de la signatura de l'acord federatiu fa 5 anys. L'acte ha estat presidit pel rector de la universitat, Josep-Eladi Baños, per l'alcalde de Manresa i president del patronat de la FUBages, Valentí Junyent, el primer tinent d'alcalde i regidor de Ciutat del Coneixement de Vic, Josep Arimany, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata i la directora general d'Universitats Victòria Girona.

En els parlaments, el rector, Josep Eladi Baños, ha contraposat la il·lusió d'un acte d'inauguració del curs acadèmic amb els "moments tristos que viu el país". Baños ha fet referència al manifest de la junta de rectorat a la sentència que condemna polítics i activistes socials i culturals, ha insistit en la necessitat d'apostar pel diàleg i ha afegit que en aquest context, la universitat ha de fer la seva contribució millorant el país a través del coneixement. Per al rector, la UVic-UCC té el handicap de millorar el seu finançament per fer front als tres principals reptes que ha d'afrontar en els àmbits de la recerca, la docència i la governança. Pel que fa al primer, cal reconèixer els resultats de la recerca en l'àmbit universitari i potenciar la dedicació del personal docent a la investigació. En l'àmbit de la docència, és necessari, ha dit, definir nous graus i màsters i impulsar algun títol internacional. Finalment, en relació amb la governança, Baños ha dit que les noves Normes d'Organització i Funcionament han d'enfortir les relacions entre els diferents campus que integren la UVic-UCC. En aquest sentit, el rector ha expressat la seva preocupació i la de la comunitat universitària per aconseguir un millor finançament públic per fer realitat tots aquests projectes. 


La directora general d'Universitats, Victòria Girona, ha felicitat la UVic-UCC per la millora constant de la institució, l'ha definit com una universitat "jove i de referència" i n'ha elogiat "l'espai de responsabilitat pública" que assumeix en l'educació superior. Una responsabilitat que, segons ha dit, cal que es tradueixi en una millora del finançament públic. Girona també s'ha referit a la sentència i al paper que ha de tenir tot el món universitari en la defensa dels drets fonamentals. 

De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha insistit una vegada més en "l'èxit incontestable" que ha tingut la federació UVic-UCC i que l'ha convertit en una "autèntica referència a tots nivells". Finalment, Josep Arimany, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, ha destacat "la vitalitat i creixement" de la Federació "en un moment delicat per a tota la universitat a Catalunya". 


La lliçó inaugural del curs acadèmic ha anat a càrrec del catedràtic de la Facultat de Medicina Roberto Elosúa. La lliçó, titulada Salut i població: de l'estudi de poblacions a la medicina de precisió, ha assenyalat com ha avançat la medicina i com l'estudi d'identificació de les causes de les malalties han permès avançar en la prevenció dels factors de risc. Per Elosúa encara hi ha reptes importants que la medicina actual ha d'afrontar, com la cronicitat, l'envelliment saludable, la globalització o l'equilibri entre la medicina de precisió i la medicina preventiva. 

Medalla Institucional per a Pere Fons, exdirector de la FUB

El periodista i filòleg, Pere Fons, ha rebut durant l'acte d'aquest dimarts la Medalla de la Institució. Amb aquesta distinció, la UVic-UCC ha volgut reconèixer l'aportació de Fons al projecte universitari en la seva etapa com a director general de la Fundació Universitària del Bages (1997-2000). Durant el seu mandat, Fons va impulsar l'especialització de la institució en els àmbits de la salut i de l'empresa. En aquell període es van implantar tres noves titulacions: Fisioteràpia, Podologia i Logopèdia, es va estructurar la FUB en les escoles universitàries de Salut i de Ciències Socials al voltant d'una única marca i es va iniciar la formació contínua com a complement de la formació universitària. De la seva etapa al capdavant de la FUB també destaquen el projecte i construcció de l'edifici principal, l'actual FUB1, i la conceptualització del campus universitari. Fons va ser també un dels impulsors de les incipients relacions, en aquell moment, amb la Universitat de Vic. Des de l'any 1997 fins a l'actualitat ha format part del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, actualment com a membre de lliure designació per part del president del Patronat.

Pere Fons ha agraït aquesta distinció pel que suposa de reconeixement i per la il·lusió que li ha fet rebre-la en un bon moment vital. Ha destacat les complicitats i el treball en equip que han fet possible el creixement de la FUB fins a convertir-la en una realitat potent dins del projecte comú de la UVic-UCC.

L'acte ha acabat amb el lliurament de les insígnies a les persones de la institució que es jubilen, el lliurament dels premis extraordinaris als alumnes que han tret millor nota als graus i màsters que van acabar el curs passat i amb l'actuació musical de la cantant Eva Lao.

 

Participació