«Espais recobrats» explicarà la reconversió d'antigues fàbriques en equipaments

L'exposició que acollirà el Museu de la Tècnica de Manresa s'inaugurarà el proper divendres

Redacció
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:54h
El Museu de la Tècnica acollirà l'exposició sobre el patrimoni industrial català
El Museu de la Tècnica acollirà l'exposició sobre el patrimoni industrial català | MTM
L'exposició Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s'han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. És un projecte de l'arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya). 

L'exposició reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l'arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d'antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S'hi presenta un repertori ampli de les formes d'abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d'intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l'accent en el manteniment del paisatge industrial. 

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l'exposició. Aquestes imatges, fruit d'un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d'aquestes edificacions. 

El projecte iniciat l'any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya. 

Inauguració de l'exposició

L'acte d'obertura tindrà lloc el divendres 25 d'octubre, a les 17.30 h al Museu de la Tècnica de Manresa. Durant l'acte, obert al públic, el comissari de l'exposició, Ferran Pont, farà una visita guiada per a tots els assistents. 

L'exposició arriba a la ciutat per la col·laboració entre l'Ajuntament de Manresa i el Museu de la Tècnica de Manresa en el marc d'un programa d'activitats destinat a posar en valor el patrimoni industrial local que es desenvoluparà en el mes comprès entre l'11 d'octubre i el 17 de novembre, que va des de les Jornades Europees del Patrimoni fins a la Setmana del turisme industrial. 

Manresa té un patrimoni industrial molt rellevant, amb un edifici emblemàtic com els Panyos que és la fàbrica de riu més antiga conservada a Catalunya, però també amb la Fàbrica Nova, les farineres modernistes o els edificis racionalistes de la Lemmerz o la Pirelli, entre altres. Fàbriques tèxtils, farineres, fàbriques d'electricitat i infraestructures hidràuliques i ferroviàries conformen un conjunt molt important que singularitza la ciutat i el seu paisatge. 

L'obertura de l'exposició es fa com a clausura de les segones jornades sobre la fàbrica dels Panyos, que se celebren amb el títol Els Panyos 1820, la primera fàbrica de Catalunya. Reptes per a la seva conservació el mateix divendres dia 25 a partir de les 9.30 del matí també al Museu de la Tècnica de Manresa.