La Fundació Alícia organitzarà dijous una jornada d'alimentació per un envelliment saludable

L'economia platejada (Silver Economy) posa el focus en els hàbits de consum i la potencialitat de negoci que planteja la gent gran

Imatge de la jornada de Silver Economy de 2018
Imatge de la jornada de Silver Economy de 2018 | MSB
Redacció
21 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:42h
El proper 24 d'octubre, la Fundació Alícia organitza la II Jornada Professional d'Alimentació per a un Envelliment Saludable a Món Sant Benet. Es tracta d'una jornada de ponències i taules rodones que reflexionen i debaten sobre els reptes i les oportunitats que planteja una societat envellida. Entre ells, les possibilitats de negoci que planteja la Silver Economy, l'economia platejada, concepte que al·ludeix als cabells grisos de la gent gran.

La realitat és que les poblacions d'arreu del món envelleixen a un ritme molt més ràpid que en el passat. De fet es preveu, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, que el 2050 les persones de 60 anys o més representin un 34% de la població d'Europa. La població mundial en aquesta franja d'edat arribarà, el 2050, als 2000 milions. Un augment de 900 milions respecte al 2015.

Aquestes xifres evidencien una alta esperança de vida. Vivim més temps i això planteja un seguit de reptes socials importants i, també, oportunitats. Si vivim més anys, podem realitzar més activitats durant aquests anys addicionals i, per tant, es generaran noves necessitats, reptes i oportunitats per a tots els sectors econòmics i socials. Però, per gaudir-ne i aprofitar-los necessitem envellir saludablement. 

El francès Pierre Picouet (Ecole Supérieure d'Agricultures Aners Loire) serà un dels ponents a la Jornada del dia 24 que en parlarà tot exposant el concepte de la Silver Economy o economia de l'envelliment. Exposarà com el procés d' envellir afecta a tots els mercats i indústries. Des de la indústria alimentària fins a les comunicacions, l'oci, la robòtica i la salut, entre d'altres. Una tendència que genera nous reptes i escletxes de negoci. 

Una jornada pel debat i la reflexió

A banda de la intervenció de Picouet, les II Jornades d'Alimentació per a un envelliment saludable donaran veu a experts de diferents sectors que abordaran temes com els hàbits i tendències de consum de la gent gran, la innovació actual en productes sèniors o la necessitat de crear entorns més amigables per a aquest col·lectiu.

Per exemple, a la taula rodona: Menjar amb gust, estímuls i percepció podran escoltar-se diferents experiències, entre elles la del Celler de Can Roca, al voltant de la manera que tenim de captar a través dels sentits tot allò que ens envolta, i com podem donar respostes i solucions que ho facilitin en una fase d'envelliment.

L'estudi de The Green Revolution ens sorprendrà afirmant d'entrada que la gent gran també se suma a la tendència veggie, i les dades que aportarà la consultora Kantar ens permetrà establir una relació entre allò que mengem i l'edat que tenim. La jornada també servirà per presentar projectes reals que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones grans com l'experiència de l'Associació Siena o la publicació Cuinant la Memòria, de la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació ACE i la mateixa Fundació Alícia.

Finalment, la jornada conclourà amb un taller de co-creació en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Fruitós. Qui dissenya els productes o serveis per a una població sènior que es manté jove i activa? En aquest taller compartirem disseny amb un grup poblacional objectiu que ens mostrarà la seva visió i ens enriquirà la nostra visió.

Podeu consultar el programa sencer de les jornades, aquí.