L'esquerra anticapitalista de Manresa aplega prop de 7.000 persones contra la repressió policial

La manifestació ha passat per carrers poc habituals com la via Sant Ignasi o la Baixada dels Drets

La manifestació pujant per la via Sant Ignasi des de Sant Marc
La manifestació pujant per la via Sant Ignasi des de Sant Marc | Pere Fontanals
19 d'octubre del 2019
Actualitzat el 20 d'octubre a les 10:39h
La manifestació convocada per Arran, SEPC, Endavant i la CUP aquest dissabte al vespre a Manresa per denunciar la repressió policial que ha viscut la ciutat i el país ha aplegat prop de 7.000 persones al final de la marxa, a la plaça Major després de passar per carrers poc habituals com la via Sant Ignasi, la plaça que porta el mateix nom o la Baixada dels Drets.

La convocatòria, realitzada el mateix migdia, ha superat totes les expectatives. Amb un carrer Àngel Guimerà de dissabte tarda, amb molta gent passejant i mirant aparadors, la marxa ha engegat des de Crist Rei ja amb 2.000 o 3.000 persones. Durant el recorregut, però, entre curiosos i gent que arribava tard, la manifestació s'ha anat engreixant en el recorregut que ha passat per Guimerà, plaça Sant Domènec, Born, Alfons XII, plaça de la Reforma, passeig del Riu, via Sant Ignasi, plaça Sant Ignasi, Baixada dels Drets, Sobrerroca i plaça Major, on després del manifest ha estat desconvocada.


La primera intenció dels manifestants era acostar-se als jutjats, però vehicles i agents antiavalots tapaven els accessos. Després d'un primer moment de dubte, la capçalera ha seguit Reforma avall. De lluny també es veien furgonetes policials a l'estació de la Renfe.

Davant el panorama, i entre crits de "Buch dimissió" i contra els Mossos d'Esquadra, i recordant l'esperit antifeixista històric de la ciutat, la riada de gent ha baixat fins al passeig del Riu i ha enfilat la via Sant Ignasi entre la curiositat dels veïns, gent acostumats a veure res més que trànsit rodat a la via. Encara més sorpresos s'han mostrat els vianants de la Baixada dels Drets quan durant més de un quart d'hora han vist pujar-hi gent i més gent amb estelades.
 

La marxa pujant per la Baixada dels Drets. Foto: Pere Fontanals


Finalment, la manifestació ha estat desconvocada a la plaça Major després de la lectura d'un manifest en que s'incidia en la demanda de la dimissió del conseller d'Interior Miquel Buch i en la denúncia de la repressió que els cossos policials estan duent a terme durant la setmana.
 

La manifestació a la plaça Major. Foto: Pere Fontanals


I després, a la Guàrdia Civil

Com cada vespre de la setmana, entre 200 i 300 joves s'han dirigit a la comandància de la Guàrdia Civil de Manresa després que la manifestació de l'Esquerra Independentista es desconvoqués.
 

La comandància de la Guàrdia Civil, fortament blindada. Foto: Pere Fontanals


La majoria dels que s'hi han desplaçat eren molt joves, molts d'ells menors d'edat, que s'han trobat un edifici fortament protegit, amb baranes de l'Ajuntament entrelligades entre elles i falcades amb cadenes als semàfors i instal·lacions fixes dels mobiliari urbà, i quatre furgonetes policials, dos d'ARRO i dos de la Brimo, amb els llums encesos. Fora, cap agent.

Fora de quatre insults i el llançament d'algun objecte contra els vehicles, el to de la concentració ha estat festiu i juvenil, i prop d'una hora després s'ha anat buidant de tornada cap a la carretera de Cardona.
 

Entre 200 i 300 joves s'han aplegat a la Guàrdia Civil de Manresa. Foto: Pere Fontanals


Després d'això, només el dubte d'un helicòpter policial volant baix per la zona ha encuriosit els joves que marxaven i els altres vianants que no entenien què estava buscant.

Convocatòria antifeixista

Els col·lectius antifeixistes han convocat una concentració aquest diumenge a les 7 de la tarda a la plaça Sant Domènec en rebuig a la convocatòria espanyolista que han fet per donar suport a la Guàrdia Civil una hora després a la plaça Catalunya.