Castellnou converteix el seu nexe amb el «2001» de Kubrick en un cicle artístic i cultural

Se celebrarà en tres jornades diferents, la primera de les quals tindrà lloc aquest dissabte

L'església de Sant Andreu de Castellnou de Bages, amb el cementiri al costat
L'església de Sant Andreu de Castellnou de Bages, amb el cementiri al costat | AFT
NacióManresa
16 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:56h
Aquest dissabte, 19 d'octubre, la sala polivalent i l'Esgésia de Sant Andreu de Castellnou de Bages acolliran el primer acte del cicle artístic i cultural 2001, que pretén "abordar el coneixement i l'exploració de l'ésser humà amb l'excusa de difondre un projecte de restauració patrimonial", afirmen des de l'Ajuntament del municipi, els impulsors del projecte, que també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'associació Castellnou Cultural. En aquest sentit, manifesten, la proposta busca "abordar aspectes tan antics i alhora essencialment contemporanis com els territoris que habitem i com ens hi relacionem".

El fet que s'hagi escollit batejar el cicle amb el nom (o la xifra) de 2001 no és casual. I és que cal recordar que el cementiri d'aquesta localitat bagenca està presidit pel monòlit negre protagonista del film 2001, una odissea a l'espai, d'Stanley Kubrick, un fet que des del consistori es va posar en valor, especialment, l'any passat, coincidint amb el cinquantè aniversari de l'estrena de la pel·lícula.

En aquest sentit, el mes d'octubre passat, l'Ajuntament va organitzar una jornada pluridisciplinària que, lluny de parlar de l'anècdota de la cinta, va analitzar el que va suposar un cop es va estrenar. La proposta va consistir en una matinal dirigida per l'arquitecte autor de la restauració del cementiri, Antoni González Moreno-Navarro, i una tarda amb una taula rodona amb l'assistència del doctor en comunicació audiovisual per l'UPF Iván Pintor; el crític cinematogràfic Jordi Bordas, i el compositor i director Francesc Prat, moderats per l'escriptor Joan Jordi Miralles. La jornada va culminar amb una acció musical, al mateix cementiri, a càrrec de Francesc Prat.

Després d'aquella primera edició celebrada l'any passat, des del consistori de Castellnou es va considerar que la potència del projecte permetia "imaginar un cicle més complet en edicions futures". És per això que en el programa d'enguany la jornada reflexionarà a l'entorn del concepte paisatge sota el lema 2001, el paisatge que som. "Volem aprofundir en el coneixement i reconeixement dels territoris que habitem, així com en el seu valor ecològic i com a medi per al desenvolupament de la comunitat", exposa Domènec Òrrit, alcalde del municipi.

El cicle consistirà en tres trobades moderades per l'advocat i escriptor Jeroni Muñoz, membre de l'associació Castellnou Cultural. Cada sessió consistirà en una conferència per, tot seguit, compartir la taula de debat amb un artista que hagi creat a partir dels conceptes treballats en les jornades, il·lustrant-ho amb la seva obra.

Tres trobades entre octubre i novembre

El cicle d'enguany consistirà en tres trobades moderades per l'advocat i escriptor Jeroni Muñoz, membre de l'associació Castellnou Cultural. Cada sessió (totes començaran a dos quarts de vuit del vespre) consistirà en una conferència per, tot seguit, compartir la taula de debat amb un artista que hagi creat a partir dels conceptes treballats en les jornades, il·lustrant-ho amb la seva obra.

La primera trobada tindrà lloc aquest dissabte, 19 d'octubre, i comptarà amb la participació del catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director, del 2005 al 2017, de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, que glossarà la conferència El paisatge com a bé comú. Pel que fa a la part artística, anirà a càrrec de l'escriptor Perejaume, que presentarà l'espectacle Xilema, juntament amb Neus Borrell (veu) i Miquel Escuer (guitarra). 

La següent proposta es durà a terme el divendres 8 de novembre. Els protagonistes seran el filòsof i escriptor Jordi Pigem i la cantautora Bikimel, que compartirà amb els assistents la seva experiència creativa amb el disc Farrera Cansons DO.

La darrera trobada tindrà lloc el divendres 13 de desembre i estarà presidida pel doctor en Biologia i Medi Ambient Josep Maria Mallarach i per l'artista plàstica Lourdes Fisa.