La commemoració del Mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Cardona arriba al seu tram final

Aquest dissabte es farà la darrera funció de l'espectacle "El Tron" i es programen dues conferències divulgatives per octubre i novembre

La Col·legiata acollirà la representació d'«El Tron», dissabte
La Col·legiata acollirà la representació d'«El Tron», dissabte | AjCdn
Redacció
16 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 9:33h
El programa d'actes per commemorar el Mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona arriba al seu tram final. Aquest mes d'octubre i novembre s'han programat diverses activitats culturals per tal de projectar i divulgar l'excepcional temple romànic i recordar la data de la seva fundació.

El primer dels actes programats serà el 19 d'octubre a 2/4 de 9 del vespre, amb l'espectacle teatral i musical El Tron. L'obra trasllada el públic a una trobada impossible de quatre personatges protagonistes d'algun instant d'aquests mil anys d'història de la Col·legiata, uns personatges que hauran d'aclarir l'origen de la misteriosa peça que ha aparegut: un tron. Tot un contrast de quatre èpoques, de quatre punts de vista de la política, la religió i la societat en general. Un curiós divertiment al bell mig d'un marc incomparable. El guió de l'obra és de Jordi Santasusagna i la música, interpretada  en directe, és de Xavier Ventosa. La durada de l'espectacle és de 60 minuts.

Conferències divulgatives

Divendres 25 d'octubre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Col·legiata de Sant Vicenç Jordi Camps i Sòria, conservador en cap de l'àrea medieval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), pronunciarà la conferència Els porxos pintats. Redescobrir a Cardona un conjunt únic de pintura romànica. Serà una oportunitat extraordinària per interpretar, contextualitzar i apreciar el conjunt de pintures murals romàniques de l'atri de l'església. La conferència inclourà la visita a la reproducció de les pintures (les originals es conserven el MNAC) per apreciar-ne els detalls.

Divendres 15 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre a l'Arxiu Històric de Cardona, Marc Sureda i Jubany, conservador del Museu Episcopal de Vic (MEV), pronunciarà la conferència Sant Vicenç de Cardona: un mil·lenari, una canònica i una església. La conferència permetrà entendre el concepte de canònica, la fundació del temple, les seves característiques i la rellevància monumental i històrica. 

Darrera visita guiada temàtica

Dissabte dia 26 d'octubre, a les 5 de la tarda, tindrà lloc la darrera visita guiada temàtica al Castell de Cardona anomenada ‘Sant Vicenç, joia del romànic català'. Serà una interessant oportunitat per visitar el temple i realitzar una immersió el l'art romànic i el context històric on es desenvolupà.

El programa commemoratiu del Mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç ha estat impulsat per l'Agència Catalana de Turisme, l'Ajuntament de Cardona i la Fundació Cardona Històrica.
Arxivat a