Les tradicions de Sardenya es passegen pel centre de Manresa

Balls i personatges ancestrals donen a conèixer la cultura de l'illa Mediterrània

Dansaires amb els vestits tradicionals sards
Dansaires amb els vestits tradicionals sards | Àlex Gómez Ribera
13 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:38h
La secció Focus de la Fira Mediterrània de Manresa es dedica cada any a un territori diferent, aleshores es porten cap a la ciutat les seves tradicions més emblemàtiques, una oportunitat per donar-se a conèixer més enllà del seu lloc d'origen. Enguany el territori triat ha estat l'illa de Sardenya, una de les tradicions que ha viatjat de l'illa cap a Manresa ha estat Su ballu Sardu, un tipus de ball tradicional sard que s'ha transmès, durant generacions, de pares a fills. El grup que els interpreta, Su Gologone di Oliena, s'ha passejat aquest cap de setmana pel centre de la ciutat. Els dansaires han atret l'atenció dels vianants amb els seus vestits, molt elaborats, però també amb les seves danses, interpretades amb uns passos molt petits i amb evolucions basades en uns cercles que es van obrint i tancant. El grup de dansa ha interpretat les seves danses a la Plaça Sant Domènec i, també, en diversos punts del recorregut que han fet pel Passeig de Manresa. Aquesta formació tradicional prové de la localitat sarda d'Oliena i ha presentat diverses danses com Su Passu Torrau, Su Dennaru o Su Durdurinu.
 

Desfilada tradicional al passeig Pere III. Foto: Àlex Gómez Ribera


Més enllà dels balls sard també s'ha pogut veure, pels carrers de Manresa, una altra tradició sarda, es tracta de les Boes i Merdules, uns personatges peculiars del Carnaval de la ciutat d'Ottana abillats amb unes mascares humanes i taurines, un espectacle ancestral que representa una lluita imaginària entre els homes i les divinitats. Aquests personatges ja van aparèixer puntualment en la representació del Carnaval d'Ottana que es va fer el divendres al vespre a la Plaça Major però, al llarg del cap de setmana, també han fet acte de presència pel centre de Manresa, el seu aspecte ha creat molta expectació entre els nombrosos vianants que es passejaven per la Fira Mediterrània.

El focus Sardenya s'ha complementat amb una mostra de productes artesans de l'illa a la plaça de Sant Domènec que es pot visitar fins aquest diumenge al vespre.