La Fira Mediterrània viatja a Sardenya i Turquia amb «Carnavale di Ottana» i Gaye Su Akyol

La plaça Major reviu l'escena sarda i la música tradicional turca

Lluita entre «Boes» i «Merdules» al «Carnavale di Ottana», amb la foguera al fons
Lluita entre «Boes» i «Merdules» al «Carnavale di Ottana», amb la foguera al fons | Gemma Aleman
Redacció
11 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 23:52h
La Fira Mediterrània de Manresa ha traspassat fronteres i ha tingut aquest vespre com a epicentre la música i la cultura popular de Sardenya i Turquia. Primer revivint el Carnavale di Ottana. Boes i Merdules, les dues figures protagonistes de la tradició mil·lenària, han envaït la plaça Major de Manresa, on s'hi concentraven centenars de persones per simular la tradicional lluita entre la lluita entre raó humana i l'instint animal. Després, ha estat el torn de Turquia. Gaye Su Akyol, una de les veus joves més atractives i amb més projecció de futur del país, ha protagonitzat un espectacular concert on ha barrejat amb naturalitat música popular turca amb surf rock i música psicodèlica.

La secció que la Fira Mediterrània dedica al patrimoni immaterial d'una zona geogràfica es dedica aquest 2019 a Sardenya. Aquest vespre la plaça Major ha estat escenari d'una de les seves tradicions més importants, el milenari Carnevale di Ottana.

L'espectacle ha arrencat amb l'encesa de la Sogulone, la tradicional foguera, de mans, aquesta vegada, dels diables de Xàldiga. La foguera ha donat el dret de sortida a la Sa Prima Essia, la lluita entre raó humana i l'instint animal. Merdules, amb màscares humanes, i els Boes, amb màscares taurines, han envaït la plaça Major mentre el foc seguia cremant. Com no podia ser d'una altra manera, la batalla ha acabat amb la música i la dansa tradicional de la festa, a la que s'han volgut afegir alguns assistents.

El Carnavale, però, no acaba aquí. Tant dissabte com diumenge la lluità seguirà. Boes i Merdules passejaran pels carrers de la ciutat –de la plaça Sant Domènec a la plaça Espanya- amb la seva tradicional indumentària de llana d'ovella, impressionants màscares antropomorfes i recoberts d'esquellots.

Del folk al grunge

Gaye Su Akyol ha estat l'encarregada de portar la música tradicional turca a la Fira Mediterrània amb una proposta plena de misteri i dramatisme, però amb una posada en escena on hi havia molta llum i ritme. L'artista, que fins no fa massa era pintora, ha barrejat la música tradicional turca amb western, garage rock i surf.

Desenes de persones han ballat al ritme de la turca a l'escenari de la Taverna. Després de convertir-se en una de les veus joves més atractives de Turquia amb Hologram mparatorluu, Gaye Su Ayol ha presentat el seu darrer treball, Istikrarl Hayal Hakikattirm, on ha barrejat cançons directes, sensuals, romàntiques, però també políticament afilades.