La Fira Mediterrània fomenta la mobilitat d'artistes entre Occitània, Catalunya i les Illes Balears

Té una durada de 15 mesos, però tots els socis volen que aquest sigui el principi d'una llarga relació

Carles Llull, Agnès Gerbe, Lídia Hinojo i Jordi Fosas
Carles Llull, Agnès Gerbe, Lídia Hinojo i Jordi Fosas | Estefania Escolà
Redacció
11 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 15:23h
La Fira Mediterrània de Manresa lidera un projecte euroregional que vol generar mobilitat artística i trobades professionals del sector de les músiques del món i la música tradicional entre Catalunya, Occitània (França) i les Illes Balears. Sota el títol 'La Passarel·la. Connectant els sectors de les músiques i del món de l'Euroregió', el projecte, que compta amb una subvenció de 22.500 euros per part de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, tindrà una durada de 15 mesos.

Tot i això, el director artístic del certamen, Jordi Fosas, ha explicat que l'objectiu és que aquest projecte només sigui el principi i es puguin teixir relacions a llarg termini. De la seva banda, el representant de l'Ajuntament de Palma de Mallorca, Carles Llull, ha subratllat que, en el seu cas, les experiències són "valuosíssimes" per animar els músics a conèixer altres realitats i enfortir la seva autoestima.

L'intercanvi es duu a terme mitjançant les programacions artístiques i professionals dels esdeveniments que s'organitzen en els tres socis: La Fira Mediterrània de Manresa; el Palma Folk i el Festival de Cançons de la Mediterrània, a Mallorca; i les Automnales du Festival de Thau, que se celebrarà a Mèze (Occitània) al novembre.

A banda dels intercanvis pel que fa als artistes musicals, el projecte també impulsa la reflexió sobre la xarxa cooperativa entre les tres regions. En aquest sentit, està previst tractar temes com l'estat actual de les músiques del món i la música folk, la mobilitat i intercanvi d'artistes i la possibilitat de donar continuïtat al projecte euroregional a partir d'una coproducció de música d'arrel amb artistes de diferents territoris. Concretament, en el marc de l'activitat professional de la Fira Mediterrània, aquest divendres han tingut lloc a la llotja unes jornades de debat i reflexió entorn el circuit i les xarxes de música d'arrel per tal de millorar les estratègies d'internacionalització i potenciar nous circuits.

Els tres socis del programa han valorat molt positivament el projecte. És el cas, per exemple, de Carles Llull, representant de l'Ajuntament de Palma, qui ha destacat la dificultat amb què es troben els artistes de les Illes Balears per poder projectar-se fora del seu territori. "Som un territori aïllat i el fet d'establir ponts i poder animar els músics nostres a conèixer altres realitats enforteix la pròpia autoestima dels músics i la difusió que puguin tenir més enllà de Mallorca".

A Manresa, dins el projecte, la Fira Mediterrània ha programat aquests dies les actuacions dels occitants Vox Bigerri, San Salvador i el Duo Brotto Milleret, i els balears Ballugall, Joana Gomila (que forma part del projecte de NewCat-The New Catalan Ensemble) i Produccions de Ferro. I les Automnales del Festival de Thau inclourà les actuacions de les catalanes Tarta Relena i els balears Banda Zeitun.

L'Euroregió Pirineus Mediterrània és un projecte de cooperació política entre Catalunya, les Illes Balears i Occitània amb l'objectiu de crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori, així com posar en relleu la diversitat cultural i patrimonial, i esdevenir un espai de referència en la creació artística.