Una jornada a la Cambra dona a conèixer les últimes tecnologies de visió a les empreses industrials

La realitat augmentada i la visió artificial ja tenen una aplicació pràctica al sector industrial

Jornada celebrada aquest dijous a la Cambra de Manresa
Jornada celebrada aquest dijous a la Cambra de Manresa | Cambra
Redacció
10 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:29h
Una trentena de persones han participat aquest dijous al matí en la jornada que la Cambra de Comerç de Manresa ha dedicat a donar a conèixer algunes de les últimes tecnologies per al sector industrial. Concretament, la sessió ha girat al voltant de les eines de visió i visualització, com són la realitat augmentada i la visió artificial. Dues tecnologies que ja tenen una aplicació pràctica i real a la indústria, tal com han explicat els ponents de la jornada.

La sessió formava part del cicle L'empresa del demà, que en el marc del programa Ocupació al Bages Industrial vol apropar a les empreses del territori l'anomenada indústria 4.0. Pere Roset, d'Aumenta Solutions, Juan Mauel de Checa, d'Infaimon, i David Cervilla, de BCN Vision, han exposat diferents exemples de com aquestes tecnologies s'utilitzen al sector industrial.

La realitat augmentada es caracteritza perquè permet combinar imatges reals amb imatges o informació virtual i en l'àmbit industrial s'utilitza per fer proves de seguretat, manipular maquinària, fer simulacions, en el muntatge d'utillatges, etc. Segons Pere Roset, "l'aplicació de la realitat augmentada a les empreses suposa, en la majoria de casos, un estalvi econòmic de dos dígits".

Pel que fa a la visió artificial, s'han presentat exemples del seu ús industrial sobretot en l'àrea de picking, amb robots que, equipats amb càmeres intel·ligents, són capaços de fer una selecció i classificació de peces, detectar errors o llegir diferents codis. La sessió s'ha acabat parlant del deep learning, que consisteix en ensenyar a robots i màquines a fer el que fa un ésser humà a partir de reproduir el funcionament de les xarxes neuronals.

Tots tres ponents han coincidit en assenyalar que aquestes tecnologies acabaran formant part del dia a dia de qualsevol empresa, i que això implicarà una millora de la competitivitat, amb més eficiència i menys errors.

El cicle L'empresa del demà continuarà el dia 21 de desembre amb una sessió dedicada a la robòtica col·laborativa.