Santpedor votarà la continuïtat de les vaquetes el 24-N en referèndum

Els veïns majors de 16 anys empadronats al municipi abans del 5 de setembre podran dir si o no a la pregunta: "Santpedor ha de mantenir les vaquetes?"

Agustí Comas, Xavier Codina i Antoni Puiggròs presentant la campanya
Agustí Comas, Xavier Codina i Antoni Puiggròs presentant la campanya | AjStp
Redacció
09 d'octubre del 2019
Actualitzat el 10 d'octubre a la 13:22h
L'equip de govern de Santpedor ja ha presentat el dia, la pregunta i el sistema de votació per al procés participatiu sobre les vaquetes al poble que es va anunciar a principis de setembre com un acord de govern per a empènyer aquesta tardor. Diumenge 24 de novembre, en horari de 9 del matí a 8 del vespre, els veïns i veïnes de més de 16 anys que consten al padró tancat a data 5 de setembre podran respondre si o no a la pregunta: Santpedor ha de mantenir les vaquetes? L'Ajuntament ha decidit que el sistema de votació sigui presencial amb un únic col·legi electoral, la sala 1 d'octubre de la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas. Allà hi haurà tres urnes, les butlletes, els sobres i una cabina perquè es pugui votar.

L'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, acompanyat del primer tinent d'alcalde, Agustí Comas i del segon tinent d'alcalde, Antoni Puiggròs, han presentat les regles específiques de la consulta sobre la presència de vaquetes als actes festius del poble. La Festa Major amb les vaquetes va ser un dels temes de debat a les passades eleccions municipals i els dos grups que formen l'equip de govern, ERC Santpedor i Junts per Santpedor, van acordar que el futur de les vaquetes al poble s'ha de decidir en un procés participatiu. Després d'anunciar el compromís d'empènyer la consulta a la tardor es va constituir una comissió tècnica i política per poder configurar la forma del procés participatiu que ara es presenta. Ara, aprovat el decret de convocatòria es parlarà amb les entitats per explicar els requisits per participar en la consulta.

Com funcionarà el procés participatiu sobre les vaquetes a Santpedor

Article 1.- L'objecte de la consulta és conèixer l'opinió dels veïns i veïnes de Santpedor sobre el manteniment de la festa de les vaquetes en el municipi en un procés no vinculant. No obstant això, el Govern municipal pren el compromís d'acceptar el resultat de la consulta en el marc de la normativa vigent.

Article 2.- Es crearà una Comissió de control del procés composta pel Jutge de Pau de Santpedor, que farà les funcions de president, així com per la Secretària , la Interventora i la Cap de Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Santpedor.

Article 3.- L'Ajuntament de Santpedor durà a terme una campanya informativa de caràcter institucional per explicar el procés participatiu i les regles específiques de participació. En cap cas podrà influir sobre l'orientació de les respostes, garantint la democràcia, pluralitat, transparència i rigor jurídic de les votacions.

Article 4.- La campanya i el debat públic tenen com a finalitat la informació i el contrast de posicions sobre l'objecte del procés participatiu que es convoca, des del respecte per les opinions diverses. S'iniciarà l'11 de novembre, dia següent a la celebració de les eleccions generals i acabarà el 23 de novembre a les 24h.

Article 5.- Les organitzacions interessades, organitzacions socials o professionals amb entitat jurídica i registrades al Registre d'Entitats de Santpedor, poden promoure activitats de campanya i usar els espais públics reservats per a la consulta prèvia, petició per instància a l'Ajuntament.

Article 6.- El període d'utilització dels espais públic coincidirà amb els de la campanya, de l'11 al 23 de novembre. L'Ajuntament de Santpedor cedirà espais municipals que no estiguin prèviament reservats per a altres activitats per a la celebració d'actes de campanya i debats públics. Aquests espais municipals són la Capella de Sant Andreu i la sala polivalent de La Nau. També es reservaran espais a la via pública per a la col·locació de cartells, pancartes i/o banderoles informatives sobre el procés. 

Article 7.- La votació es farà en un sol col·legi electoral, que serà la sala d'actes 1 d'Octubre de la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor. S'hi constituiran tres meses electorals. El col·legi electoral disposarà de paperetes, sobres i cabina per a garantir el dret al vot secret.

Article 8.- Les persones legitimades per participar a la votació seran les que constin empadronades a Santpedor en la data de 5 de setembre de 2019, majors de 16 anys, incloses les que compleixin aquesta edat el mateix dia de la votació.

Article 9.- Les paperetes seran facilitades per l'Ajuntament en format oficial i tindran impresa la pregunta: Santpedor ha de mantenir la celebració de les vaquetes?" Només es podrà respondre sí o no.

Article 10.- A les 20h es tancaran les votacions del procés participatiu i s'iniciarà el recompte públic.

Article 11.- L'alcalde donarà a conèixer els resultats i farà un pronunciament públic dels mateixos. Els resultats també es publicaran a través dels canals municipals.

Santpedor i les vaquetes

A Santpedor hi ha l'activitat de les vaquetes a la festa major del poble des que el 1981 van demanar d'organitzar-les un grup de joves aficionats a la festa dels Sanfermines de Pamplona.

Se celebra durant el cap de setmana de festa major i més concretament en tres sessions: dissabte tarda, diumenge a primera hora del matí i altre cop diumenge a la tarda. En els prop de 40 anys que fa que s'organitzen hi ha hagut un debat aproximadament cada 10 anys sobre la seva continuïtat. Al 1991 l'activitat que se celebrava durant tres dies de la festa major es va reduir a dos. Al 2004 se'n va modificar un any l'emplaçament però l'any següent es van tornar a celebrar a l'emplaçament habitual. Al 2010, Santpedor va rebre el reconeixement per part del Parlament de municipi on se celebren festes tradicionals amb bous. 

Des d'aleshores, una comissió de la festa major proposa anualment aquesta activitat, El ple de l'Ajuntament cada any fa el tràmit d'aprovar la sol·licitud de la seva celebració a la delegació territorial del govern tal i com marca la llei.

Al 2016 es va constituir i presentar a premsa el PAS, Plataforma Animalista de Santpedor. Tot i mantenir reunions amb l'alcalde i el regidor de cultura sol·licitant l'eliminació de l'activitat, el PAS no va presentar mai cap document signatures avalant la petició.

Ara, en ple debat per a les eleccions municipals va tornar a ser un tema de debat i totes les formacions que es presentaven al consistori van coincidir que aquest tema s'havia de decidir en un procés participatiu. L'equip de govern ha volgut formalitzar el procés en el primer any de la legislatura i abans de concretar el pressupost del 2020 per poder incloure o no aquesta activitat a la propera festa major.
Arxivat a