Multen Monserveis amb 735.000 euros i la porten a la Fiscalia per tenir 52 treballadors sense donar d'alta

La CGT sosté en un comunicat que "l'empresa basava els seus beneficis en l'explotació laboral de persones en situació de gran vulnerabilitat"

Enganxada de cartells i pintades a Monserveis Berga durant una manifestació (arxiu).
Enganxada de cartells i pintades a Monserveis Berga durant una manifestació (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Redacció
08 d'octubre del 2019
Actualitzat el 09 d'abril del 2020 a les 15:55h
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies traslladarà a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el cas d'una empresa d'atenció domiciliària que tenia 52 treballadors sense donar d'alta a la Seguretat Social. Encara que dilluns Treball no va facilitar el nom de l'empresa, la CGT del Berguedà ha fet públic un comunicat on explica que l'empresa és Monserveis, que serveix al Bages i el Berguedà, amb qui el sindicat afirma haver tingut diversos conflictes laborals. 

Després d'una denúncia de CGT del Berguedà, Inspecció de Treball va descobrir aquests 52 treballadors, dels quals 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'Estat, 13 no van ser donats d'alta amb caràcter previ a la prestació, vuit rebien prestacions per desocupació i una per incapacitat permanent. Segons el mateix sindicat, ara l'empresa serà multada. A banda de posar el cas en coneixement de la Fiscalia, la Inspecció de Treball ha proposat diverses sancions econòmiques per matèria d'estrangeria i Seguretat Social que sumen gairebé 735.000 euros.

"L'estiu de l’any passat la CGT del Berguedà va tenir un conflicte amb l'empresa Monserveis dedicada a l'atenció domiciliària per un acomiadament i un deute a una treballadora. Vam aconseguir que la treballadora cobrés el que li corresponia per mitjà de l'acció directa. Tanmateix, a partir d’aquest cas vam saber d'altres i vam adonar-nos que l'empresa basava els seus beneficis en l'explotació laboral de persones en situació de gran vulnerabilitat: dones immigrants sense papers. Jornades interminables, condicions laborals precàries i sous de misèria no eren una anècdota sinó una manera de fer habitual. És per això que vam denunciar a l'empresa a la Inspecció de Treball i després vam fer una nota pública a la revista el pèsol negre", assegura el sindicat.

Segons fonts de la CGT, de les 30 persones sense permís de residència se n'ha pogut identificar 16. D'aquestes, 9 podran acreditar ara que van treballar més de sis mesos i, per tant, podran tramitar el permís de residència per arrelament laboral. 
 
La situació incorre en infraccions de caràcter molt greu i constitutives d'un delicte penal. En concret, l'article 311.2 del Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a sis anys i multa de sis a dotze mesos als que donin ocupació simultàniament a una pluralitat de treballadors sense comunicar la seva alta a la Seguretat Social si el nombre d'empleats afectats és del 25% a empreses de més de 100, del 50% en més de 10 i menys de 100, i de la totalitat a empreses d'entre cinc i deu treballadors.