Castellgalí comença les obres de restauració de la Torre del Breny

El mes de setembre es va començar a treballar en la millora del sepulcre romà i l'habilitació d'una zona enjardinada al seu entorn

Torre del Breny en obres
Torre del Breny en obres | AjCllg
Redacció
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:13h
Les obres de restauració de la Torre del Breny, a Castellgalí, ja estan en marxa. Durant el mes de setembre, els operaris van començar a treballar en la millora del sepulcre romà i l'habilitació d'una zona enjardinada al seu entorn, una intervenció que ha d'estar enllestida cap a final d'any.

El sepulcre romà de la Torre del Breny data del segle III i és un dels elements patrimonials més importants de Castellgalí. "Fer-lo el més accessible possible i contribuir a que els visitants es facin una idea de com era originàriament és el principal objectiu de la rehabilitació", explica Cristòfol Gimeno, alcalde del municipi. Es tracta d'un edifici funerari que inicialment tenia unes grans dimensions, però del qual actualment només se'n conserva la base. A l'interior, hi ha dues cambres rectangulars cobertes per dues voltes de canó.

Entre els treballs que es duen a terme a la Torre del Breny destaquen la consolidació dels elements originals del sepulcre que encara perduren, especialment les voltes, per garantir-ne la protecció. A més, s'arranjarà tot l'entorn del monument: s'eliminarà la tanca perimetral i els arbres que hi havia fins ara i s'habilitarà una zona enjardinada i una rampa per facilitar que els visitants el puguin observar de ben a prop. També es millorarà la il·luminació.

L'empresa encarregada de les obres de restauració és Construccions Trull S.L., escollida per concurs públic. El pressupost total de la intervenció és de 84.095 euros, dels quals un 90 per cent estan finançats per la Diputació de Barcelona a través del Programa complementari de reforma i millora d'equipaments locals del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019. La resta, ho assumeix directament l'Ajuntament de Castellgalí.