Althaia mostra la història dels hospitals de Manresa del segle XX

Amb dues exposicions que es poden visitar als vestíbuls de l'Hospital Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu acull les dues exposicions
Sant Joan de Déu acull les dues exposicions | Althaia
Redacció
04 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 10:50h
Ja es pot visitar l'exposició Els hospitals a Manresa. Història d'una transformació, una mostra impulsada per la Fundació Althaia que explica l'evolució dels hospitals de la capital del Bages durant el segle XX i la transformació de l'atenció sanitària. Ho fa a partir del testimoniatge de professionals, en actiu i jubilats, motivats per preservar part del patrimoni històric sanitari de la ciutat. La seva implicació, aportant coneixements, experiència i anècdotes, ha estat clau per fer realitat aquesta exposició que es pot visitar al vestíbul de la planta 0 de l'Hospital Sant Joan de Déu fins a final d'any i que es va inaugurar aquest dimecres.

En paral·lel, també es va inaugurar una mostra sobre el model sanitari i social català produïda per La Unió, l'associació d'entitats que presten serveis sanitaris i socials, que porta per títol Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom. Aquesta exposició se  centra en la iniciativa i col·laboració de la societat civil en el model sanitari i social de Catalunya. A més, fa un recorregut pels associats de La Unió i posa en valor la seva tasca.

L'exposició Els hospitals a Manresa. Història d'una transformació és fruit de mesos de treball intens per posar en valor la història dels diferents hospitals i dels seus professionals que van oferir atenció especialitzada al segle XX a la capital del Bages i que van confluir en l'actual Fundació Althaia l'any 2002. Les institucions de les quals parteix aquesta transformació són l'Hospital de Sant Andreu, fundat l'any 1260; la Clínica Sant Josep, que va obrir portes el 1929; l'Hospital de Sant Joan de Déu, que data del 1932; el Centre Hospitalari, que va iniciar l'activitat l'any 1971, i la Unitat Coronària, que ho va fer el 1974.

L'exposició proposa un recorregut en el temps per mostrar les petites i grans transformacions dels equipaments sanitaris, els equips de professionals, els recursos i la tecnologia que ha viscut l'atenció sanitària fins arribar a l'actualitat. 

Gran implicació de professionals d'Althaia

A mitjans de l'any 2018 es va formalitzar la creació de la Comissió de Patrimoni Sanitari d'Althaia, un grup de treball format per professionals en actiu i jubilats vinculats a la institució que durant mesos ha recopilat experiències, fotografies antigues, documentació relacionada, objectes sanitaris antics o curiosos.

Aquesta Comissió assessora ha creat tres grups de treball: un centrat en la transformació de les diferents institucions, un altre en l'evolució dels professionals i les professions, i un tercer més centrat en els avenços tecnològics. S'ha fet un treball de memòria històrica que ha servit com a base documental per a l'exposició. Els resultats d'aquest treball es presenten en la mostra. 

L'exposició inclou panells explicatius, la mostra d'objectes antics i un vídeo que recull diferents testimonis.

A més dels membres de la Comissió de Patrimoni Sanitari, han col·laborat en el projecte molts professionals d'Althaia, que han aportat materials, coneixements, experiències i anècdotes per contribuir a escriure col·lectivament part de la història de la sanitat a Manresa.

En total, el projecte ha comptat amb la implicació de més d'un centenar de professionals.

La Fundació Althaia convida a tothom a visitar la mostra, que està pensada per tots els públics. A més, s'ofereixen visites guiades als centres educatius a càrrec dels propis professionals que formen part de la Comissió i que han viscut aquesta transformació. 

El model sanitari manresà, referent

Als anys 80, quan es crea el sistema universal de salut a Catalunya, Manresa comptava amb cinc hospitals. A partir d'una sèrie de canvis, fusions i reestructuracions sanitàries que s'inicien el 1986, la capital del Bages arriba el 2002 amb una única institució, la Fundació Althaia, que recull la tradició sanitària, associativa i emprenedora de la ciutat i representa una suma d'esforços de molts professionals, institucions i ciutadania. Tot aquest procés, que es va iniciar a Manresa, ha estat una transformació d'èxit que s'ha replicat en altres ciutats catalanes. 

Althaia és una fundació sense ànim de lucre que gestiona diferents serveis sanitaris i socials amb qualitat i eficiència. La institució és referència per a més de 260.000 habitants del Bages, Solsonès, Moianès, Berguedà i Cerdanya.

Mitjançant el treball en xarxa, Althaia ofereix serveis especialitzats a centres sanitaris de les comarques centrals i la Cerdanya, i alhora en rep d'altres de major complexitat per mitjà d'acords amb altres institucions de Barcelona i de l'àrea metropolitana.

La Unió posa en valor el model sanitari i social català

El vestíbul de la planta -1 de l'Hospital de Sant Joan de Déu acull l'exposició Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom, produïda per La Unió. La mostra, que es podrà visitar fins a finals de novembre, explica el model sanitari i social català, una mirada històrica i les perspectives de futur d'un dels sistemes més ben valorats del món. L'objectiu és explicar a la ciutadania el model de qualitat i d'èxit, a través del paper de les entitats associades a La Unió al llarg de la història. Alhora pretén traslladar una visió de futur de les institucions que integren l'actual model. Tot, mitjançant un llenguatge visual i proper.

La Unió és una associació d'entitats que presten serveis sanitaris i socials. Els seus membres defensen un model sanitari i social públic participat per la societat civil sobre la base de l'autonomia de gestió empresarial i una estricta conducta ètica, tal com correspon a la naturalesa dels serveis públics que ofereixen. Actualment, La Unió està formada per més d'un centenar d'entitats, entre les quals la Fundació Althaia.