Torna a Manresa el festival literari Tocats de Lletra amb un programa «compromès i radical»

La 13a edició del festival literari se celebrarà del 15 al 27 d'octubre

El Tocats de Lletra arriba a la 13a edició
El Tocats de Lletra arriba a la 13a edició | AjM
Redacció
04 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 10:35h
El festival literari Tocats de Lletra arriba el proper 15 d'octubre a la 13ena edició amb un total de 33 propostes per a tots els públic i en recintes diversos que, sota el títol "la tardor més radical", posarà a l'abast del públic propostes de qualitat on la poesia, la literatura, la música i l'art seran un cop més els grans protagonistes d'un esdeveniment de referència en el calendari cultural de Manresa i Catalunya.

Aquest migdia s'ha fet la presentació del programa d'aquest any, a l'Espai Òmnium Bages-Moianès del carrer Sobrerroca, de Manresa. Hi han assistit la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols; i els representants d'Òmnium Bages), Jordi Estrada; i del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura; a banda d'altres representants de les entitats col·laboradores, entre els quals l'autor de la imatge oficial del Tocats de Lletra, Iván Guerrero.

Anna Crespo ha manifestat que la programació de Tocats de Lletra "és potent i de qualitat, i ha estat possible gràcies la unió de persones, entitats i institucions". La regidora de Cultura ha fet una crida a omplir els diferents espais de la ciutat per "aconseguir que sortim transformats gràcies a un munt de propostes vinculades a la poesia i la cultura".

Lluis Cerarols ha felicitat la trajectòria de 13 edicions d'un festival que té com a gran valor la "transversalitat" i que al llarg dels anys "s'ha guanyat un prestigi arreu del país". El representat de la Generalitat també ha subratllat el treball de "propulsió" de persones i entitats que "mostren l'efervescència cultural de la ciutat".

Antoni Daura també ha posat de relleu el treball realitzat durant els darrers anys per "aconseguir que el Tocats de Lletra sigui un projecte reeixit, i per aconseguir ser a la primera divisió dels festivals literaris a nivell català". Pel que fa a la programació, el representant del Gremi de Llibreters ha recomanat els actes de presentació de llibres a la llibreria Parcir a càrrec de Ramon Carreté, Valentí Parcerisa o Montserrat Torra.

Finalment, Jordi Estrada ha fet un resum d'una programació "de compromís i radicalitat, que es mostra a través de la presència de poetes radicals, en el missatge dels seus continguts i en la mateixa concepció dels recitals". El representant d'Òmnium també ha ressaltat l'espectacle "Estic Viva, però crua", amb una selecció de poemes de 18 dones poetes amb propostes molt interessants". Estrada ha subratllat també "la pluralitat de veus, llengües i generacions" així com la combinació de poesia amb arts com la fotografia, la música, el cinema o el teatre". 

Propostes atractives, de qualitat i per a tots els públics

La nova edició és presenta amb la voluntat de ressaltar els valors de "compromís i radicalitat" a través d'un programa que sigui "ambiciós i variat com sempre, però sense concessions a la galeria". Aquest objectiu es veurà reflectit a través de propostes molt atractives, de qualitat i amb la presència de noms propis importants i valors incipients del món de les lletres.

L'espectacle inaugural d'aquesta edició serà "(Les) Brossa" i tindrà lloc el 18 d'octubre a la Sala Petita del Teatre Kursaal. Comptarà amb la participació de Celeste Alías, Meritxell Cucurella-Jorba i Joana Gomila, que oferiran un gran recital inspirat en el poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa.

El recital de cloenda també destacarà per la seva qualitat. Serà el 25 d'octubre, també a la Sala Petita del Kursaal, amb l'espectacle "Paraula radical", amb la participació dels poetes Vicenç Altaió, Margarita Ballester, Maria Antònia Massanet, Sònia Moll, Carles Morell i Carles Rebassa, acompanyats del cor protesta InCORdis.

De les propostes del Tocats de Lletra 2019 també cal ressaltar l'espectacle "Passió segons Pepe Sales", les propostes del de les noves fornades de poetes, els Novíssims o les presentacions de llibres de Ramon Carreté, Valentí Parcerisa, Vicenç Altaió, Laia Aguilar o Montserrat Torra. No hi faltaran tampoc les converses, el tradicional cercatasques potètic, la nova proposta de Paisatges Intervinguts del CACSIS, els clubs de lectura, el cinema, la fotografia, el teatre i les activitats a instituts o per als més petits. 

En aquesta edició és manté les coproduccions amb altres festivals, com el de Sant Cugat. Destaquen també, entre d'altres, la presència de Marta Pessarrodona, guardonada recentment amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; el recital poètic de l'actriu Àurea Màrquez amb una selecció de textos de 18 de les poetes catalanes actuals més radicals, innovadores i insurgents; les propostes de Bernardo Atxaga; la poesia d'Erri de Luca, recitada per David Fernàndez; o l'exposició "l'Art de viure; poesia iI·lustrada" d'Ampans, entitat que també ha fet el disseny de la imatge de portada del Tocats de Lletra.

El cicle Tocats de Lletra està organitzat per l'Ajuntament de Manresa, el Gremi de Llibreters de Catalunya i Òmnium Cultural, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i la Diputació de Barcelona, i amb la col·laboració d'altres entitats i empreses del territori.

Programació del Tocats de Lletra