Dret habitatge

Divuit famílies s'enfronten a una multa de fins a 720 euros per ocupar un bloc de pisos a Manresa

El judici se celebra aquest dijous i els afectats reclamen l'absolució

per NacióManresa, Manresa | 3 d'octubre de 2019 a les 13:30 |
Uns quants dels afectats davant dels Jutjats de Manresa, amb una pancarta reivindicativa | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vint-i-dos veïns d'un bloc ocupat per la PAHC (el bloc 7), situat al carrer Bilbao de Manresa, s'enfronten a una multa d'entre 270 i 720 euros. Aquest dijous, 3 d'octubre, se celebra el judici al Jutjat d'Instrucció número 2 de la capital del Bages, i els acusats només respondran les preguntes dels seus advocats.

Una de les famílies afectades és la de la Wassima Boukhriss i els seus dos fills. Segons ha relatat ella mateixa, "si no hagués estat per aquest pis, ara estaríem vivint al carrer". Tots els acusats reclamen un lloguer social, però lamenten que l'empresa mai s'ha obert a escoltar cap proposta. En aquest bloc hi viuen, segons la PAHC, unes cinquanta persones (divuit famílies). D'aquestes, n'hi ha vint que són menors d'edat. A banda d'aquesta causa penal, els acusats també s'enfronten a una causa civil en la qual se'ls demana el desnonament de l'edifici.


El judici s'ha celebrat en dues sales dels Jutjats de Manresa. En una, tots els acusats, més d'una vintena, i en l'altra, els advocats. Uns i altres s'han comunicat per videoconferència. Tots els veïns s'han posat d'acord i només han respost les preguntes dels seus advocats, que en demanen l'absolució. Un d'ells és l'Àlex Winfield, qui ha explicat que els veïns i veïnes estarien disposats a pagar un lloguer social. Segons ha dit, han fet nombrosos intents per aconseguir pactar un preu amb l'empresa propietària de l'edifici, però no han rebut cap resposta per part seva: "l'única resposta han estat les citacions judicials", ha lamentat.

"Vaig haver de viure durant quatre mesos a casa d'una amiga, però ni l'assistent social ni ningú es va preocupar per mi. Sort en vaig tenir de la PAHC", ha assenyalat Wassima Boukhriss, tot posant de manifest que tant ella com la resta de veïns "estem disposats a pagar un lloguer" de preu just, perquè "no podem fer front a una despesa de 600 o 700 euros": "o pago el lloguer o dono de menjar als meus fills", ha exclamat.


Per altra banda, els acusats també han denunciat falta d'indefensió, ja que algun d'ells no s'ha pogut posar en contacte amb el seu advocat, tots d'ofici, fins el dia abans de la vista.

L'edifici és un dels set blocs ocupats per la PAHC a Manresa i, en aquest cas, les famílies hi viuen des del gener del 2018. A banda de les residències, la PAHC també hi té ubicada l'Escola de Joves, una escola d'alfabetització de dones i un espai de l'Escola Popular. L'edifici, que abans de l'ocupació estava totalment deshabitat, és propietat de l'empresa Nargam SL, una immobiliària amb seu a Barcelona.
 
 
 
 
 

 

Participació