Cultura

La Coral Cardonina donarà el tret de sortida als actes del Dia de la Seu

Aquest dissabte amb una producció musical i poètica dedicada a la passió amorosa

per Redacció, 3 d'octubre de 2019 a les 11:09 |
Coral Cardonina | Coral Cardonina
El proper dissabte 5 d'octubre, la Coral Cardonina inaugurarà la primera de les jornades del Dia de la Seu de Manresa amb una producció musical i poètica dedicada a la passió amorosa. 

Lluny de convencionalismes i d'allò políticament correcte – la cita que destaca el director del cor en el programa de mà, és categòrica al respecte: "no estimo allò que no em fa sofrir" -, la formació cardonina presentarà a la Seu de Manresa la seva darrera producció musical estrenada amb gran èxit la passada Setmana Santa dins el Cicle de Música Sacra de Cardona. Amb l'amor com a fil conductor, la històrica entitat coral de la vila ducal ens convida a seguir un viatge iniciàtic que portaran al públic a recórrer diversos registres i expressions de la passió amorosa, dels arravataments més exaltats o els anhels més més entendridors de la passió carnal i mundana fins als registres més sublimats i místics de l'amor ultramundà. Tot un repertori que integrarà cançons, poemes i pàgines instrumentals d'allò més variades. 


Durant el primer bloc del concert, els cantaires cardonins abordaran peces de diferents períodes i estils musicals que ens expressen sentiments i emocions vinculades a la passió amorosa humana: el desig, el dolor, l'abandó, el somni, la il·lusió, la desesperança, l'exaltació, l'odi, la tristor. Un ventall de passions contrastades que seran també versades per diferents poemes intercalats d'autors clàssics catalans i castellans, a càrrec d'alumnes de batxillerat de l'Aula d'Arts i Lletres de l'Institut Cal Gravat. Així doncs les músiques de compositors medievals, renaixentistes i contemporanis, com Orlando di Lassus, Carl Orff i Vicenç Bou, s'alternaran amb els versos de Joan Salvat – Papasseit, Jorge Manrique, Josep Carner, Pablo Neruda, Lope de Vega i Miquel Martí i Pol.   

Després d'un interludi instrumental, on podrem escoltar clàssics de la cançó popular tan nostrats com "Amor particular" de Lluís Llach o "Paraules d'amor" de Joan Manuel Serrat, la segona part del concert recorrerà els terrenys de l'amor espiritual i ultramundà amb un programa de motets polifònics i espirituals negres de compositors com Ennio Morricone, Christopher Tye, Dmytro Bortniansky, Johann Heinrich Lützel o J. Newton, entre d'altres. Al seu torn, les músiques sacres s'alternaran amb pàgines poètiques de volada espitual d'autors com el mateix Sant Pau, Antonio Machado, Jacint Verdaguer, Manuel Bertran i Oriola o Ramon Llull.

Tot plegat, un periple musical i poètic que ens evocarà molta de la física i la química que anima els anhels, desitjos i aspiracions de l'ésser humà. Un escollit programa que es podrà escoltar en un dels espais més emblemàtics de la capital bagenca, la basílica de la Seu, justament dins els actes que en commemoren l'aniversari de la seva edificació. El concert s'iniciarà el proper dissabte, a les 9 del vespre i serà d'entrada gratuïta.  

 

Participació