Un mar de llum commemora el segon aniversari de l'1-O a Lledoners

Centenars de persones amb torxes han arribat en quatre columnes a l'esplanada del centre penitenciari on es troben els presos polítics

Marxa de torxes a Lledoners.
Marxa de torxes a Lledoners. | Josep M Montaner
01 d'octubre del 2019
Actualitzat el 02 d'octubre a les 10:56h
Quatre columnes amb centenars de torxes -en format led- de diferents colors han sortit aquest dimarts al vespre de Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada, Pineda de Bages i del santuari de Joncadella per celebrar el segon aniversari de l'1-O. El destí: l'esplanada de la presó de Lledoners, on han confluït tots els assistents. Una Marxa de Torxes que es va haver d'ajornar a causa de les inclemències meteorològiques  la passada vigília de la Diada, ha tingut, encara, més força coincidint amb la celebració dels dos anys del referèndum de l'1 d'octubre. També ha suposat un clam per a la unitat estratègica per la independència que ha de servir per fer front a la repressió i per actuar conjuntament quan surtin les sentències dels presos polítics. Quatre columnes de llum han arribat al pla de Lledoners i allà, quatre representants dels pobles del Bages que van patir les agressions de la Guàrdia Civil - Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Fonollosa i Castellgalí- han parlat al públic. També ha intervingut la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, un representant d'Òmnium i familiars dels presos.
 

Capçalera de la marxa de torxes a Lledoners amb Elisenda Paluzie. Foto: Josep M Montaner


"Estem en un moment transcendental per la història de Catalunya i hem de donar escalf als nostres polítics empresonats i exiliats", ha destacat Toni Cornudella, portaveu de la Marxa de Torxes de Lledoners. Cornudella ha ressaltat que l'acte és un clam per "recordar la unitat i l'empoderament ciutadà que hi va haver durant l'1 i 3 d'octubre".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie ha insistit en la no violència, malgrat que ha dit que això "no vol dir estar callats", són també "protestes i mobilitzacions". "Vam derrotar l'Estat espanyol una vegada i ho tornarem a fer". A parer seu, la independència arribarà "quan tinguem un govern disposat a tirar endavant per la independència i a un poble que compensi el que no es pot fer des de les institucions".

Cartes de Sànchez i Gabriel

L'acte ha comptat també amb els parlaments del president d'Òmnium Bages, Jordi Corrons, i de familiars dels líders independentistes empresonats i a l'exili Berta Gabriel —neboda d'Anna Gabriel—, Blanca Bragulat —dona de Jordi Turull— i de Xavier Sànchez, germà de Jordi Sànchez.

La neboda de Gabriel ha llegit una carta de l'exdiputada de la CUP on ha instat als assistents a no "abandonar la lluita" davant d'un Estat espanyol que "colpeja, humilia i estar disposat a seguir-ho fent".

També el germà de Sànchez ha volgut llegir una carta del seu germà on denunciava la repressió i feia una crida a "la no violència" com ara fa dos anys. "El procés, si el seguim fent junts, donarà el fruit de la llibertat", ha llegit.

Per la seva part, Bragulat ha llegit un paràgraf en nom de tots els líders empresonats i a l'exili on feien una crida a "tornar-hi a ser".

L'acte també ha comptat amb els parlaments de Jordi Corrons, president d'Òmnium al Bages, que, en nom de Jordi Cuixart, ha demanat als assistents que evitin caure "en els paranys de l'Estat". "Cap presó aturarà les aspiracions de la societat catalana", ha dit tot llegint les paraules del president d'Òmnium.

L'acte estava organitzat per set seccions territorials de l'ANC al Bages. No obstant això, hi ha assistit alguns polítics com ara la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs. En declaracions als mitjans, la diputada ha assegurat que l'1-O va ser "el millor acte de desobediència de la història contemporània de Catalunya". I que dos anys després, l'Estat espanyol segueix qüestionant "el moviment català de manera inadmissible". "Som a Lledoners perquè se'ls acusa de violència i per demostrar que es tornarà a fer", ha assegurat.

Testimonis de l'1-O

Un dels moments més emotius s'ha viscut quan testimonis de les càrregues policials al Bages de l'1-O –algun dels quals en van resultar ferits- han pujat a l'escenari per llegir el mateix manifest que es va pronunciar a molts municipis catalans el 3 d'octubre de 2017. El text, escrit per la Taula per la democràcia, condemnava les càrregues "inadmissibles" i feia una crida al conjunt de "forces polítiques i socials de l'Estat Espanyol i d'Europa perquè facin tot allò que sigui necessari per garantir els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania de Catalunya". A més, feia una crida a sortir al carrer i donar "una resposta pacífica, contundent i democràtica". La marxa de torxes ha estat organitzada per les ANC d'Artés, Balsareny, Callús, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella, i Súria.