ESPECTACULARS VÍDEOS Montserrat il·luminada a vista d'ocell

Les 131 agulles del Massís projectaran llum al cel fins dimarts al matí per retre homenatge als cent trenta-un presidents de la Generalitat i reclamar la llibertat de Catalunya

Montserrat il·luminada
Montserrat il·luminada | Llum i Llibertat
30 de setembre del 2019
Actualitzat el 01 d'octubre a les 15:45h



es 131 agulles de Montserrat s'han il·luminat aquest dilluns a la nit en la vigília del segon aniversari del referèndum del Primer d'Octubre. L'encesa s'ha portat a terme sense problemes i cap làmpada no ha fallat. Uns cinc-cents escaladors i alpinistes s'han enfilat a les parts més altes del massís per retre homenatge als cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya. Allà hi passaran la nit per assegurar-se que la llum no s'apagui fins dimarts al matí.

Sílvia Bel i Núria Picas han pujat a una agulla, igual que també ha fet el President Quim Torra per estar-hi una estona.
 

Montserrat il·luminada des de Manresa Foto: Pere Fontanals


L'acte, que ha aplegat centenars de persones a la muntanya i en diversos miradors, també ha servit per reclamar la llibertat del país per mitjà d'una performance "d'impacte internacional", tal com han destacat els organitzadors.
 

Montserrat il·luminada des del Parc de l'Agulla Foto: Emili Vilamala


L'organització havia indicat diferents miradors des d'on seguir l'encesa de les llums, la major part dels quals han quedat col·lapsats des de primera hora pels vehicles que hi volien accedir.


"L'1-O és la data fundacional del camí inaturable cap a la república"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dilluns que l'1-O és "la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana". Pel president, l'1-O "va ser llum i llibertat, i assenyala el camí cap a la democràcia i la defensa dels drets". Torra ha fet aquestes declaracions la vigília de l'1-O des del Bruc, als peus de Montserrat, un dels miradors des d'on aquesta nit es poden observar les 131 agulles de Montserrat il·luminades.
 

Les 131 agulles de Montserrat, enceses en la vigília de l'1-O. Foto: Josep M Montaner


La idea que va tenir el col·lectiu Artistes de la República i que de seguida va comptar amb el suport organitzatiu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i Òmnium Cultural, s'ha convertit finalment en realitat aquest 30 de setembre al vespre. "Volem mostrar que venim de lluny i que tenim al darrere una llarga història democràtica", va explicar Marc Sellarès, d'Artistes de la República, en la presentació de l'acte.
 

Montserrat il·luminada des del Bruc. Foto: Víctor Merencio


Des de Llum i Llibertat s'han posat en contacte amb poetes catalans que, mentre ha durat la performance, han escrit "versos inspiradors". Aquest material servirà per muntar una exposició.