Professionals de la salut estudien estratègies de promoció de l'activitat física a la Catalunya Central

Van fer una trobada el passat dimecres a Manresa

Professionals de la salut que van participar a la jornada
Professionals de la salut que van participar a la jornada | Salut
Redacció
30 de setembre del 2019
Actualitzat a les 15:06h
El passat dimecres, a Manresa, i amb totes les places exhaurides, es va celebrar una sessió de treball amb professionals de la salut i de l'atenció primària i de Salut Pública implicats en la promoció de la salut dels usuaris mitjançant l'activitat física. Un dels objectius de la trobada va ser compartir estratègies per facilitar opcions i alternatives a les persones ateses que necessiten augmentar l'activitat física, per millorar la seva salut. Un altre objectiu de la trobada va ser reflexionar sobre la importància del treball de col·laboració amb els ajuntaments i les entitats dels municipis per a la promoció de l'activitat física. 

Dijous passat va tenir lloc el taller Compartint bones pràctiques en promoció de l'activitat física a la Catalunya Central, organitzat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, en col·laboració amb el Servei Català de la Salut i adreçat a professionals de l'atenció primària i de Salut Pública referents del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES) de la Catalunya Central, al qual hi van assistir 45 professionals. 

Va inaugurar el taller la gerent del Servei Català de la Salut, Núria Puig Rosés i la sub-directora regional a la Catalunya Central de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Imma Cervós Costansa. 

La jornada va començar amb la presentació de les novetats del PAFES per part d'Angelina González i Montserrat Illa, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Seguidament va seguir amb un espai participatiu, on es va debatre sobre les millors estratègies per afavorir l'activitat física de les persones inactives i que tenen factors de risc cardiovasculars i de la importància de poder disposar d'una oferta d'activitats i espais saludables als municipis per poder realitzar activitat física. Es van identificar estratègies i es van treballar idees per tal de millorar la col·laboració. 

Per finalitzar aquesta primera part, persones referents en la qüestió van compartir les seves experiències de treball en el món local.

Queralt Barcons, infermera de l'àrea bàsica de salut d'Artés, va explicar com, amb l'aprofitament d'oportunitats i el treball constant, s'ha aconseguit establir aliances entre els ajuntaments de la seva àrea bàsica de salut; en un d'aquests ja s'han creat les rutes saludables i en tres més es treballa per fer-les realitat. De la mateixa manera, gràcies a aquesta xarxa s'han pogut sumar esforços, des de l'àmbit de la salut i del municipi, en la promoció d'hàbits saludables.

Anissa Lamzabi i Griselda Trullàs, mediadora social i infermera de l'àrea bàsica de salut del barri del Remei, de Vic, respectivament, van explicar l'organització d'un grup estable de gimnàstica adreçat a dones magrebines, gràcies a la col·laboració d'una entitat del municipi, la Universitat de Vic, que ofereix la possibilitat que els alumnes de quart curs dels estudis d'activitat física i esport (CAFE), realitzin el seu període de pràctiques fent de monitors d'aquests grups de dones inscrites per fer exercici físic durant l'any. 

La darrera part de la Jornada es va dedicar a una sessió teoricopràctica d'iniciació a la marxa nòrdica per conèixer-ne els beneficis que va anar a càrrec de la metgessa Concepció Espinós i la infermera Dolors Ortínez, ambdues de l'equip d'atenció primària de l'ABS Igualada urbà. 

El PAFES representa una experiència pionera nascuda el 2007 a partir d'experiències locals d'èxit. El PAFES, com a línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l'Esport, s'inclou en el Pla de salut i el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP), el Pla nacional de promoció de l'activitat física (PNPAF), així com les iniciatives de l'àmbit sanitari del Pla integral de promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS). 

En l'actualitat, totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya implementen el PAFES mitjançant l'aconsellament i la prescripció de vida activa i estan implicades en accions de promoció de la salut que aprofiten ocasions com la del Dia Mundial de l'Activitat Física.