La Fira de Sant Miquel més artística i musical tanca amb un gran èxit de públic

Fins a deu concerts en dos espais, un karaoke, dos concursos de música (un de músics jove i un altre de músics al carrer) i un concert amb el grup de versions Allioli de cap de cartell han amenitzat la fira

Estrena del nou Bou Brufat durant la Fira de Sant Miquel de Santpedor
Estrena del nou Bou Brufat durant la Fira de Sant Miquel de Santpedor | Emili Giró
Redacció
29 de setembre del 2019
Actualitzat el 30 de setembre a les 11:46h
Santpedor ha tancat la fira més musical, artística i festiva que es recorda. Per un costat, durant tot el cap de setmana hi ha hagut fins a una vintena de concerts en directe a diferents espais de la fira. Per un costat s'ha celebrat dissabte el concurs de música jove amb tres finalistes que van actuar a Cal Llovet, després va ser el torn del concert central de la fira amb el grup de versions Allioli. El primer premi del concurs de música jove se l'ha endut Dromedaris Band. S'hi han sumat els concerts organitzats a l'espai de foodtruck, un total de cinc, de petit format, des de divendres i fins a diumenge i els concerts a l'espai de la taverna Popular, a la plaça del Born. I per si no fos poc, aquest diumenge, s'ha celebrat el concurs de músics al carrer amb quatre formacions posant música als carrers del barri antic entre parades de productes agroalimentaris, parades d'artesania i les mostres d'entitats. Ha guanyat el grup Candem i ha quedat segon Só-Nén.

El regidor de Cultura, Agustí Comas, assenyala que la música no només el dia de la fira sinó durant tot el cap de setmana s'ha convertit en un dels protagonistes de la Fira de Sant Miquel. A tot això, les novetats incorporades amb espais diferents a la fira fa tres edicions s'han consolidat i avui en dia als espais musicals-gastronòmics que han anat prenent força s'hi uneixen també els espais d'art i l'espai infantil del passeig. Dos grans al·licients per visitar Santpedor.

De fet, només divendres hi va haver dues inauguracions en poc més de dues hores: la primera va ser a la biblioteca amb una mostra que es podrà veure fins el dia 11 sobre els 40 anys del diari Regió7 i la mostra Vi-Suals sobre la fusió entre el món de l'art i el vi. En el terreny expositiu els visitants que han volgut han pogut veure també una mostra de talla barroca, una de ceràmica, una altra de pintura ràpida sobre Santpedor i finalment una proposta de Santpedor art i Creació batejada amb el nom Haikus sense llum sobre diferents interpretacions artístiques inspirades en la llum reclosa del llibre de poemes de Ferran Cerdans Serra.

Dos batejos; un de foc i un d'alçada

Però enguany ha estat també una edició marcada per les novetats en la imatgeria popular de Santpedor.

Un nou gegantó de la Colla de Geganters i el bateig del bou brufat han estat les dues grans cites. La Colla dels Geganters de Santpedor ha arriba enguany als seus 35 anys de vida i per això ho ha celebra incorporant un nou membre a la família. Santpedor ha estrenat el primer gegantó ADF de Catalunya. El nou gegantó era un secret molt ben guardat. I ha aparegut a la plaça acompanyat del vehicle i personal de l'ADF Santpedor. És un gegantó lleuger i molt esbojarrat que llença aigua per apagar la calor dels més menuts. Pesa prop de 15 kg i 2,20 metres d'alçada. Els padrins son un gegantó dimoni de Martorell i l'ADF Santpedor com no podia ser d'altra manera.

La Colla Geganters de Santpedor celebra així 35 anys, els mateixos que els dos gegants: Paraquenta i Mundeta. Els següents a aquesta família d'alçada van ser els capgrossos Anna i Pere (noms dels patrons del poble). Fa 20 anys s'hi va incorporar el gegant Isidret, en fa 10 la Tia Sala i fa 5 anys els capgrossos Sera i Teia. O sigui que el gegantó nou és el novè de la Colla. El mossèn l'ha batejat amb el nom de Victòria que és el que s'aconsegueix quan S'apaga un foc. El gegantó ha estat l'eix dels actes de celebració dels 35 anys de la Colla de Geganters que dissabte van endolcir tothom regalant caramels des del balcó de l'Ajuntament mentre es podía viure un castell de focs.

I tot seguit hi va haver el segon bateig. El castell de focs va donar peu al bateig del nou bou brufat dels Bous de foc de Santpedor. Aquest bou brufat es va encarregar a Manel Llaurador, un constructor de Reus que va treballar en aquets projecte. El bou brufat es va poder veure per primera vegada per la Festa Major però ara, per la Fira se n'ha fet el bateig amb el Drac Tigre de Vilanova i la Geltrú i la Cabra de Reus com a bèsties padrines. El seu bateig va ser el preàmbul del Correfoc pel barri antic de Santpedor.

Les entitats organitzen una dotzena llarga d'activitats

Durant tota la setmana ja s'han celebrat diverses activitats paral·leles a la Capella i a la Nau de Santpedor. I les entitats han fet de la fira el momento per mostrar la seva feina. Dissabte es va celebrar Campionat de Petanca amb persones discapacitades que organitza GIDBA. Diumenge, el Club Esportiu Hivernal del Bages va fer una nova caminada de la Fira. També hi ha hagut trobada de puntaires, una exhibició d'activitats de la Llar d'Avis Ca l'Arola, l'actuació Bastonera, l'actuació castellera amb la colla local acompanyats dels Tirallongues de Manresa i els Moixiganguers d'Igualada, una mostra de balls country de l'entitat de Santpedor , l'actuació de la Colla Bastonera Picarols i teatre pel G.E, La Tramoia a la Sala Cal Llovet de Santpedor amb l'obra La Kumedia dels herrors.
Arxivat a